Відключення супутникового ТБ – це…

Супутникове ТБ Лебедин

У випуску друкованої версії «ЖЛ» від 16 січня у «Темі номера» ми детально зупинилися на проблемі кодування супутникового телебачення, яке поки що залишається безкоштовним для українців. Спочатку кодування-відключення каналів анонсували на 20 січня, а потім відтермінували до 28 січня. Тож із наступного вівторка 24 головних телеканали України зможуть подивитися ті власники супутникових «тарілок», які завчасно придбали відповідні тюнери та  внесли абонентську плату.

«ЖЛ» минулої п’ятниці спілкувалася зі своїми читачами з приводу цієї нагальної проблеми. І ось про що ми від них дізналися.

Валентин: – 10 років дивлюсь кабельне (цифрове) ТВ. Мене все влаштовує, бо послуги того ж Укртелекому – це якийсь жах. А щодо супутників, то  потрібно всі російські канали закодувати, якщо ж хочеш дивитися якісну картинку, то плати. Є варіант із Т2. Можливо, перейшов би і на смарт ТВ, але жалкую, що наші кабельники вимкнули канали «ФУТБОЛ».

Алла: – Сам процес цього кодування якийсь недолугий. Чому не кодують російські канали? Все непослідовно, не продумано і вибачте, через ж…пу. Новини і фільми дивлюсь в Інтернеті. Звичайно, не вистачатиме деяких каналів, але переживу. Наше ТВ стоїть на кухні, тому коли готуємо з чоловіком вечерю, то фоном служать деякі цікаві антикорупційні передачі на Канал-24 або детективні серіальчики на ТРК «Україна». Новини не дивлюсь через шалений потік негативу. Після них зникає бажання жити і виникає бажання вбивати. Прикро, що кодуванням телеканалів підвищуються рівень соціальної напруги в країні і маніпуляції настроєм людей.

Іван: – Звичайно, не можу обійти увагою тему обговорення. З одного боку, звичайно, кожному власнику медійного ресурсу вже немає сил зволікати, допоки питання фінансування не вирішене, але з іншого боку, ця проблема існувала вже давно. Прикро, що потрібні були роки, аби її вирішити. Та  всі ми повинні  розуміти і не забувати, допоки існує військовий конфлікт на території нашої держави, ми маємо ретельно подумати: а який доступ до інформації є у нашого населення?  Щодо альтернативи, скажу відверто – людина звикає до різних змін і, напевно, шукатиме щось прийнятне для себе. Тому що завжди потребуватиме того медійного ресурсу, до якого має уподобання. Гарних вихідних усім за чашкою чаю і за переглядом  хорошого душевного фільму! А новини нехай завжди будуть лише хорошими. Щодо мене, я люблю фільми про Другу Світову війну, а також цікаві сучасні стрічки.

Світлана: – Я абсолютно проти кодування українських телеканалів для українців. Спробуйте краще закодувати російські канали, які «перекручують» факти і розповідають про нашу державу нісенітниці. Скажіть, будь ласка, де знайде простий сільський житель нашого району гроші, щоб купити необхідне обладнання і кожного місяця платити від 50 гривень?

В’ячеслав: Я користуюсь кабельним телебаченням і мене поки що все влаштовує, а спортивні канали, в т.ч. і футбол дивлюсь через Інтернет. Всю важливу інформацію і спортивні новини, особливо футбол у місті, я отримую через найкращу газету сьогодення – «Життя Лебединщини» і бажаю їй процвітання.

Віталій: – Вважаю, у держави (людей, які виконують державну роботу) відсутній державницький погляд на формування позитивної думки для сталого демократичного розвитку суспільства і для нас із вами. Тому до кодування сигналу ставлюся негативно.

Галина: (подається мовою оригіналу) Я не знаю, чи багато людей будуть платити такі гроші, щоб вони знову збагачувались. Я особисто не платити не буду, а буду дивитися Росію. На українських каналах одна реклама, та жуть якась. Вони самі дивляться, що знімають? Не дивно, адже наша Рада працює для того, щоб людям зле було та ще гірше жити стало. Всі розуміють, для чого це робиться.

Анатолій: – Вважаю неправильними дії власників медіагруп, які таким ось кодуванням залишають своїх громадян без інформації. В інших країнах кодують зарубіжні канали, залишаючи свої вітчизняні доступними для людей. А у нас все роблять навпаки. А чи дозволить плата за перегляд кодованих каналів дивитися улюблені передачі нашим пенсіонерам та жителям сільської місцевості? Напевно, ні – через їх високу вартість.

Майже солідарними у своїх думках були лебединці, котрі висловлювалися з приводу кодування супутникового телебачення. Але час іде, і всі ми, здається, не зможемо вплинути на цю ситуацію. Хоча, чому ні? Як тільки через відмову від перегляду телеканалів почнуть падати їхні рейтинги і, відповідно, зменшаться надходження до бюджету, медійники можуть заговорити по-іншому.

Ігор КОЛЄСНІКОВ та Олена ВЄЧКАНОВА

До речі, щоп’ятниці ми вмикаємо всі доступні канали зв’язку аби обговорити важливе для громади питання. Найближчої п’ятниці, 24 січня, пропонуємо спільно вивести “формулу”, а що робити лебединцям із безпритульними собаками.
Діюче законодавство забороняє жорстоке поводження із тваринами. За порушення передбачена не тільки адміністративна, а й кримінальна відповідальність. З іншого боку, такі тварини несуть загрозу життю та здоров’ю місцевих жителів, які можуть стати їх жертвами. А згідно зі ст.3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.
Як завжди, готові вислухати вас у п’ятницю телефонами: 050-816-38-98, 097-475-93-93, 2-21-27, а у зручний для вас час – на редакційному VIBER (097-475-93-93) чи під спеціальним тематичним дописом на нашій сторінці у Facebook – www.facebook.com/zhl1919/

Поділіться
[uptolike]