Уряд затвердив граничну ціну на газ для населення

18 січня на позачерговому засіданні Уряд ухвалив рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов.

Тож гранична вартість природного газу для населення складатиме 6,99 грн. за 1 кубічний метр, і постачальники газу не можуть встановлювати ціну газу вище цієї позначки.

Діятиме така ціна до завершення опалювального сезону або до завершення карантину.

Це рішення, за словами урядовця, дасть змогу знизити ціну на газ для українців в середньому на 30%:

– Встановлена Урядом ціна є нижчою на 1,5 грн. за куб від тієї, яка була у 2018-2019 роках. У зимові місяці тих років платіжки в середньому становили 2,5-3 тисячі гривень. Або 75% від тодішньої мінімальної зарплати. Нова ціна (6,99 грн./куб) означає, що за такого ж споживання середня платіжка буде приблизно на 500 грн. меншою. І становитиме приблизно 40% від мінімальної зарплати.

Водночас прем’єр-міністр Денис Шмигаль Уряд у телеграм-каналі відзначив:

– Рішення про встановлення граничної ціни на газ не означає, що Уряд відмовляється від розвитку ринку газу в Україні. Сьогодні без втручання в ситуацію, вже б у лютому кубометр газу міг подорожчати до 12 грн.

В умовах недосконалої конкуренції, монополізації ринку встановлення граничної ціни є необхідним, аби збалансувати та спрямувати ринок на шлях розвитку, а не консервації монополій. Надалі ми зробимо так, щоб усі газопостачальні компанії представили свої річні продукти для українців. Тоді люди зможуть підписати річний контракт і заздалегідь розуміти, скільки вони платитимуть узимку або влітку. Це європейський підхід, який діє в усіх цивілізованих та розвинених країнах.

Очікуємо від НКРЕКП встановлення граничної межі тарифу на розподіл газу вже найближчим часом. Він має бути не вищий за 1,79 грн/куб.

Упродовж двох тижнів ми обговорювали це рішення з народними депутатами, профільним комітетом Верховної Ради, з регулятором. Воно зменшить тариф на розподіл по дрібних облгазах на 50 та більше відсотків.

Поділіться
[uptolike]