Українці поважають ветеранів

Український ветеранський фонд спільно із Соціологічною групою «Рейтинг» провів опитування серед українців, щодо розуміння суспільством образу ветеранів. Прогнозується, що в Україні буде понад 5 мільйонів ветеранів після завершення російсько-української війни. Станом на 24 лютого 2022 року людей з таким статусом було близько 500 тисяч.

Наразі ще не сформований єдиний образ ветерана у сприйнятті суспільством. Близько третини респондентів вважають, що ветерани – ті, хто воює сьогодні. Проте така ж кількість учасників опитування відповіла, що ветерани – це учасники Другої Світової війни. Ще 14% асоціюють термін з ветеранами АТО (ООС) 2014-2021 року, лише 2% – з ветеранами Афганістану, і 12% – з іншими категоріями учасників бойових дій, 8% – не змогли відповісти.

Молодь частіше підтримує стереотип про те що «ветеран» – це учасник Другої Світової війни. Також частіше про ветеранів як про учасників Другої Світової війни говорять мешканці сходу та півдня, тоді як респонденти із заходу та центру – частіше під цим терміном мають на увазі бійців, що воюють за Україну сьогодні.

Ставлення до ветеранів

64% опитаних відчувають до ветеранів російсько-української війни вдячність та 50% – гордість. Чверть відчуває сум, коли зустрічає ветеранів, стільки ж відчувають радість. Провину при зустрічі з ветераном відчувають 3%, сором і страх – по 2%, байдужість, гнів, неприязнь – всього по 1%. Дещо частіше відчувають сум ті, хто має близьких серед ветеранів АТО (ООС) 2014-2021 рр. Ті, хто мають знайомих, які воювали у 2014-2021 і продовжують далі воювати, – частіше відчувають вдячність і гордість.

Потреби ветеранів, на думку суспільства

На думку опитаних, в першу чергу від громадян ветерани очікують підтримки (46%) і вдячності (36%). Про дружнє ставлення, вшанування, розуміння зазначили 20-21%, виконання зобов’язань – 15%. Найменше опитані вважають, що ветерани очікують співчуття – лише 5%.

Проблеми ветеранів, на думку суспільства

51% опитаних вважають, що для ветеранів російсько-української війни ймовірною є проблема безробіття. Майже порівну розділилися думки опитаних щодо ймовірності конфліктів у родинах ветеранів та зловживання алкоголем чи наркотиками. 69% вважають низьким ризик самогубств та порушення законів для ветеранів. Частіше про можливість згаданих проблем говорять мешканці сходу та чоловіки.

Ще трохи фактів із опитування:

•93% опитаних вважають, що суспільство сьогодні поважає ветеранів, лише 3% мають протилежну думку.

•90% довіряють військовим ЗСУ, ветеранам нинішньої війни та ветеранам АТО (ООС) 2014-2021 рр.

•70% опитаних вважають, що держава виконує свої зобов’язання перед ветеранами російсько-української війни, 20% – не виконує.

•90% підтримують ідею надання  пільг бізнесу, заснованого ветеранами російсько-української війни, 6% – проти цього.

•50% вважають, що найбільше пільг та гарантій від держави повинні мати ветерани російсько-української війни (50%), особи з інвалідністю (34%) та багатодітні сім’ї (31%). Пільги для пенсіонерів та матерів/батьків одинаків підтримують по 17%, для малозабезпечених і внутрішньо переселених осіб – по 12-13%, для чорнобильців – лише 1%.

•80% не погоджуються з думкою, що ветерани російсько-української війни зловживають отриманими пільгами, 13% – погоджуються з цим.

Аудиторія опитування: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення.

Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3.1%.

Терміни проведення: 6-7 серпня 2022 р.

За матеріалами Українського ветеранського фонду

Поділіться
[uptolike]