УКРАЇНА. У сусідів зареєстровані спалахи пташиного грипу

Згідно з офіційною інформацією Європейського Союзу, на території сусідніх Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини зареєстровані випадки захворювання на високопатогенний грип птиці.

Пташиний грип не лікується і закінчується 100-відсотковою загибеллю. Хвороба швидко поширюється територією, особливо там, де є міграційні шляхи дикої перелітної птиці та можливість контакту її з домашньою.

Важливо знати громадянам особистих селянських господарств! Потрібно обмежити вигул домашньої птиці, щоб уникнути контакту з дикою перелітною (лебеді, гуси, качки) та синантропною (голуби, ворони, горобці та інші) птицею особливо на території районів, через які проходить міграційний шлях дикої перелітної птиці та території районів, де наявні великі водойми, що можуть бути місцем перепочинку перелітної птиці в момент міграції.

Важливо знати власникам птахівничих господарств! Щоб не допустити занесення захворювання на територію господарства, необхідно посилити ветеринарно-санітарні заходи відповідно до «Ветеринарно-санітарних правил для птахівничих господарств і вимог до їх проектування». Корми зберігайте у закритих приміщення (бункерах), щоб уникнути контакту його з іншою птицею.

Якщо захворіла чи загинула птиця, виявили загибель диких перелітних птахів на водоймах, НЕГАЙНО повідомляйте спеціаліста ветеринарної медицини, який обслуговує територію, та Лебединське районне управління за адресою: вул.Першогвардійська, 74, м.Лебедин, Сумська обл., тел. (05445) 3-90-77.

Олександр СКВАРЧА, начальник Лебединського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області                                                            

Поділіться
[uptolike]