Скільки коштує банка консервації від лебединців?

Зранку, у понеділок – і відразу про смачненьке? Так, ми можемо! Отож 1 серпня ми й справді говорили із громадою про «смачненьке» – про заготовки на зиму і те, скільки, на вашу думку, коштує банка вашої консервації. Нині – сезон заготовок для домашнього погрібця. Погодьтеся, що під час тріскучих морозів узимку витягнути баночку хрумких огірочків, яскравих помідорчиків, смачної капусточки, різнобарвного салату, духмяного варення чи просто тонізуючого компоту – це справжнє свято. Це свідчить про добробут і гарний настрій у родині. Усе було б добре, якби такий достаток зростав на нашій земельній ділянці. А сьогодення свідчить, що не все так просто, адже виростити гарний урожай – це також напружена праця для господарів, спеціальні витрати для догляду. Доводиться, іноді щось і підкупити на ринку (овочі-фрукти-ягоди), плюс сіль, оцет, цукор, лимонна кислота тощо. А можливо, й баночка новенька не зайвою виявиться, бо вони ж не довговічні, та й кришечки, що коштують нині якось не зовсім дешево. Словом, якщо ретельно розібратися, то грошей таки витратити доведеться чималенько. І це ще ми не взяли до уваги воду, електроенергію та газ!

Тож що нам сказали лебединці, на хвильку полишивши приготування своєї смакоти:

Володимир:Якщо все рахувати, а для цього потрібні регулярні записи й чималенько часу, то в погрібець можна чогось і не встигнути до зими сховати. Тому краще згадати настанови та приклад наших батьків – «роби сани літом…» Також згадаймо байку: «Попрыгунья стрекоза лето красное пропела, оглянуться не успела, как зима катит в глаза».  Але, на мою думку, найкращу пораду дає наш люблячий небесний Батько, Єгова Бог через Біблію. «Іди до мурашки, лінюху, придивись до її доріг і порозумнішай.  Хоч немає в неї ні полководця, ні начальника, ні правителя, але вона влітку заготовлює їжу і в жнива складає запаси. Доки, лінюху, ти будеш вилежуватись? Коли ж пробудишся зі свого сну? Трохи поспиш, трохи подрімаєш, складеш руки, щоб відпочити, і прийде бідність до тебе, неначе грабіжник, і нужда, як озброєний чоловік”. 

Оксана: О, якраз учора робила велике закатівництво. Кабачки – безкоштовно (хоча парочку докупила на ринку за 18 гривень), банка соусу сацебелі – 40 грн, літр олії – 60 грн, дві пачки цукру по 35 грн, майонез 0,5 л за 47 грн, пляшка оцту за 20 грн, кіло моркви-цибулі – 70 грн, банка томатної пасти 0,5 л за 50 грн. Додати до того витрачений власний час, воду, газ, електрику (кришки не враховую, бо торішні запаси ще є) і отримати на виході 8 літрів ікри та 5 літрів салату за приблизно 35 гривень за півлітрову банку. І зрозуміти, що в АТБ така ж консервація дешевша. Але – на сьогодні. Ніхто не розрахує, що буде взимку. І своє – завжди своє, сама знаю, що я туди поклала (аби стояло і салют не влаштувало). Та й коли вродило на городі чи родичі пригостили відром кабачків, все фізично не з’їси. Морозити добре, але якщо немає електрики, то все треба переробляти зразу. Ще сушу на електросушарці, хоча недешево, однак взимку все в пригоді стане.

Федорович: – Зараз уже доводиться купляти магазинну закрутку. Не ті вже роки. Хоча смак домашньої пам’ятаю досі. Спасибі, діти «підкидають» іноді свої закрутки. До теми можу лише порадити тим, хто має змогу, робить обов’язково домашні заготовки, не пошкодуєте. (продовження на 3 стор.)

Практична частина від Володимира: – Дуже приємно, що пані Оксана робить логічні висновки. І хоча купити дійсно дешевше, власні рецепти добрих, працьовитих господинь бувають настільки неперевершено смачні, що варто робити власні заготовки. Через дефіцит часу зупинюся на заготовках без термообробки та закатки. Це, в першу чергу, соління і квашення (мочіння). Різниця – в кількості солі. У всіх випадках бродіння є консервуючим фактором і збагачує додатково вітамінами, що виробляються бродильними мікроорганізмами. Терміни зберігання при солінні довші. Огірки з додаванням порошку гірчиці можуть зберігатися до трьох років. Подовжує термін зберігання холодний погріб і нерухоме зберігання. Смакують краще огірки та помідори малосольні, але термін зберігання – в основному до Нового року. Я б їх називав квашеними, по аналогії з кавунами. Солені кавуни надто солоні, а квашені ідуть до любої другої страви і як приємна закуска. Яблука бувають мочені, лише вода, і квашені з додаванням солі та цукру. Окремо про капусту – квасити можна не тільки з морквою, але й прокладаючи шари огірочків, яблук і ягід калини. Смачного!

Настя: – Так швидко й не скажу, скільки може коштувати одиниця моєї продукції. Бо якось навіть не відокремлюю у підрахунках, що відразу на стіл, а що – для зберігання. Одного правила дотримуюсь завжди – для солінь і закруток обираю лише перевірені інгредієнти та тару. Бо навчена гірким досвідом  витирання підлоги після того, як варення тікало. І не раз. Та то – у минулому. Тому розумію, що домашня закрутка коштує аж ніяк не дешевше магазинної. 

Олександр: – Ми з родиною закриваємо на зиму лише те, що виростили самі. Тобто спеціально на ринку чи у магазині для закруток не купляємо нічого. Ну хіба приправи та сіль-цукор з оцтом. Все одно ж виростає городини значно більше, ніж можна відразу з’їсти. Тому вважаємо це своєрідною економією коштів для родини, бо ж у холодну пору майже не витрачаємо кошти на овочі-фрукти. А скільки коштує, якось не задумувався.

Подякуємо нашим дописувачам за поради та рецепти. Звісно, кожен сам визначатиме, якими з них скористатися. Одне знаємо достеменно, зима буде. І повненький погрібець ой як грітиме душу!

Євген ШУЛЬГА

Створення цього матеріалу профінансоване передплатниками друкованої версії «Життя Лебединщини»

Поділіться
[uptolike]