Що зробите з грошима президента?

Нещодавно Президент України Володимир Зеленський повідомив, що кожен вакцинований від COVID-19 українець отримає 1000 гривень. Щоправда, не готівкою, як дехто сподівався, а віртуальними грошима. Ними можна розрахуватися за абонемент у спортзал або фітнес-клуб, відвідини кінотеатру, театру, музею, концертного залу чи виставкового центру або ж купити квитки для мандрівок усередині країни. Скористатися віртуальними грошима вакциновані зможуть у додатку або на порталі «Дія» із 19 грудня 2021 року до 18 грудня 2022 року. До речі, днями у розмові кілька людей поважного віку зізналися, що подалися до місцевої лікарні за щепленням, аби отримати обіцяні кошти. На що збираєтеся витратити кошти ви, якщо, звісно, вже вакциновані чи плануєте вакцинуватися? Наскільки ефективним вважаєте такий метод заохочення? А, можливо, запропонуєте свій варіант зробити щеплення від COVID-19 більш популярним. Ось із такими запитаннями «ЖЛ» звернулася до лебединців і у відповідь почула таке:

Любов (66 років): – Я свідомо і без примусу двічі зробила щеплення ще до того часу, як Президент пообіцяв 1000 гривень. Мене дуже здивувала й обурила його пропозиція. Де візьметься «Дія» на моєму старому, кнопковому телефоні, де можна знайти спортзал або фітнес-клуб чи куди й на чому полетіти? Це посміховисько над людьми, адже, ми, пенсіонери, одразу повірили, що насправді отримаємо гроші. Краще б спрямували їх у аптеки, щоб ми могли купити необхідні ліки. Прикро.

Анатолій (37 років): – Я категорично проти такої пропозиції Президента. Це – піар чистої води, який не можна було впроваджувати. Я хоч і вакцинований, та не збираюся скористатися цією виплатою. Дайте краще справжні гроші нашим пенсіонерам на хліб чи ліки або, щоб оплатити комунальні послуги.

Наталія (40 років): – Пам’ятаєте мультфільм «Троє із Простоквашино», і тамтешнього поштаря Пєчкіна, який приніс посилку і сказав, що не віддасть її? Щось схоже нині робить Президент Зеленський. Дивіться, який я щедрий, але гроші я вам не віддам. Напевне, краще б було цю виплату отримати на руки, а там уже хай би люди розпоряджалися на свій розсуд. Але я проти стимулювання і заохочення людей таким чином. Одним словом – капець, із вакцинацією, із заохоченням. І мова не лише про людей похилого віку, а й про молодь, що мешкає в селах та селищах.

Василь (71 рік): – Це обман людей у прямому розумінні цього слова. Цією послугою скористаються 10-15% українців. Де людям в селі знайти спортзал, басейн, музей чи театр, і за які гроші купити гаджети, щоб там була «Дія»? Мені потрібні гроші на лікування, а не його абонементи, якими у Лебедині я не зможу скористатися. Дайте краще гроші нам, пенсіонерам, а ми вже знайдемо, як ними розпорядитися. 

Лілія (44 роки): – У наш час та тисяча не буде зайвою нікому. Але як же той пенсіонер піде до тренажерного залу?! А подорожувати Україною тисячі буде замало. Треба було б дати хоч на аптеку чи на комунальні послуги, або ж як у Японії дають на оплату в маркеті продуктів харчування. А це просто чергове посміховисько та й годі.

Алла (39 років): – А навіщо щось пропонувати і задобрювати народ для вакцинації? Якщо вакцина якісна і дієва, то ніякі заохочення не потрібні. А якщо така, як є зараз, то змушувати-заохочувати – це злочин.

Любов (54 роки): – Якщо вакцина дійсно дієва і повністю пройшла всі необхідні випробовування та дослідження, то навіщо заохочувати? Адже кожна людина хоче бути здоровою і не хворіти, а впевненості у цій вакцині немає ніякої. Значить тарифи на комуналку, продукти й одяг треба піднімати ще й як, а щоб укололися, то безкоштовна вакцина дається, примушують та ще й заплатять усім, хто вакцинований. Не дивно? Так. А де ж у селах можна знайти спортивні та фітнес-зали, де кінотеатри, ну чудно і все. Задушують тарифами, зате всім – подорожувати, дивитися кіно і у спортзал. Та що говорити про села, як у нас у Лебедині не можна сходити до кінотеатру. І насамкінець, якщо у нас демократія, свобода слова та дій, то дайте ж людям ці кошти готівкою і кожен нехай як вважає за потрібне, так їх і витрачає. А це не заохочення виходить, а посміховище.

Наталія (38 років): – Мені цікаво, в яку здорову голову можуть прийти такі безглузді ідеї? Краще б подумали, ніж таке пропонувати.

Сергій Усенко (56 років): – У кожної людини є своя думка і ми маємо право її висловлювати. Я – страшний «антивакцинатор». Цей увесь «брєд» із вакцинами надуманий. Згодом ми дізнаємося, де взяв тисячу наш Вова, хоча я вже здогадуюсь звідки. Кожне наше рішення правильне для нас, але воно повинне бути НЕЗАЛЕЖНИМ ні від кого… ЛЮДИ здоров’я вам. Дружіть зі своїми «МОЗГАМИ» і менше слухайте «ЗОМБОЯЩИК»…

Олег (35 років): – «Понти» й дешевий популізм. Важко підібрати нормативну лексику, аби коментувати ці подачки на фоні фатальної кризи в країні в усіх без винятку сферах. Якщо буде можливість передати цю злощасну тисячу армії або медикам, скористаюсь цим правом. Люди, які байдуже ставляться до численних смертей, до всього лиха, яке спричиняє ця епідемія, але які згодні йти вакцинуватися за тисячу… Що вам сказати? Ніякі ви не люди, на список вас треба брати, і ті списки опубліковувати. «Героїв» треба знати в лице.

Євген (40 років): – Вакцинувався не для когось чи чогось. Ефективна чи не ефективна вакцина, то вже інше питання. Принаймні на її користь – статистика невакцинованих хворих із серйозними ускладненнями. Думаю,  президентська доплата матиме зворотній «антивакцинаторський» ефект. Мовляв, можливо своєю тисячею хочуть заплатити за не надто ефективну вакцину? Відповідно, хто досі не визначився вакцинуватися чи ні, засумнівається ще більше. Розумію намагання влади допомогти сферам, які найбільше постраждали від локдаунів і карантинних обмежень, але мають бути інші механізми підтримки, аніж роздавати гроші із не надто багатого бюджету.

Як бачите, жоден із респондентів «ЖЛ» не погоджується на пропозицію Президента. Можливо тому, що нас часто змушують щось робити, і як правило, все вирішують за нас. Через це маємо масові невдоволення та занепокоєння окремими діями влади. Можливо, й справді було б краще, якби люди мали змогу отримати реальні гроші, так, як це зробили у Сербії, – заплатили вакцинованим по 26 євро. А у Грузії кожному пенсіонеру, який буде вакцинований до 1 січня, уряд пообіцяв одноразову доплату до пенсії у розмірі 200 ларі, що еквівалентно 63 доларам США. Надбавку виплачуватимуть відразу після отримання першої дози. Для грузинів похилого віку це – значна сума, адже вона лише трохи менша за розмір пенсії.

Що ж, до 19 грудня 2021 року ще є час і багато що може змінитися, у тому числі й рішення щодо виплат вакцинованим.

Та що б там не було, «ЖЛ» бажає всім лебединцям здоров’я і довгих років життя!

Ігор КОЛЄСНІКОВ

Створення цього матеріалу профінансоване передплатниками друкованої версії «Життя Лебединщини»

Поділіться
[uptolike]