Що для лебединців змінила відсутність світла?

Оголошуючи цього разу тему обговорення, зізнаємося, дещо переймалися щодо того, чи вдасться втримати тон розмови у пристойних межах. Вона ж бо стосувалася важливого для кожного з нас – планових та аварійних відключень електроенергії. Нині – це ще та проблема. Через пошкодження ракетними обстрілами генеруючих потужностей та електромереж, чи не всі українці відчули на собі тривалу відсутність цього блага цивілізації. Ситуація, вочевидь, настільки складна, що навіть графіків погодинних вимкнень енергетикам не завжди вдається дотримуватися. А, як свідчать розповіді та дописи очевидців, подекуди про графіки взагалі не йдеться – електроенергію вмикають лише на кілька годин упродовж доби.

Та й зранку цього понеділка графік знову змінився – без електроенергії багатьом лебединцям довелося сидіти вже по 4 години через 2 години підключення.

Отож констатуємо – на наше обговорення із громадою відключення вплинули, бо ж ті, кому електроенергію увімкнули, вочевидь, поспішали встигнути зробити все необхідне «по господарці» чи на роботі, а тим, кого відключили, долучатися до участі у діалозі було ніяк. Тому на наше запитання відповідали переважно відвідувачі редакції, які не дуже поспішали у справах:

Антон: – Звичайно, вплинули! Підлаштовуємося до графіків, ну коли вони діють. Тепер, як треба щось заплатити, чи у банку, чи на пошті, йдемо зараніше, бо там то тривога, то світла немає, можна прозівати строки оплати. А щоб вдома щось змінилося, так і не скажу одразу. Газ є їсти наварити та протопити, і то добре.

Сергій: – Погано. У квартирі холодно, особливо як вимикають по 4 години. Встигає охолоняти, бо без електрики насос не працює. А у нас на Тараса Шевченка у Лебедині якось дивно – в одних будинках взагалі не вимикають, а у нас постійно. У них що, якісь будинки стратегічного значення?

Ольга: – Через електроопалення та електроплиту, звичайно, все змінилося. Тепер доводиться з роботи відпрошуватися, аби потрапити додому, поки світло є, щоб і приготувати їсти, і попрати. Довелося придбати газову плитку, щоб можна було не чекати, коли увімкнуть. Більше топимо дровами, хоча вважаємо із чоловіком цей варіант  не надто економним. Але якщо вже треба зменшити навантаження на мережі, значить треба. Бо як одразу і плиту, і чайник увімкнути, а ще бойлер, іноді пральну машину, обігрівачі. Коротше, у проводах скільки немає, скільки нам треба.

Євген: – Хто думав кілька років тому, що таке буде. А коли у цьому році сказали, щоб готувалися до важкої зими, так уже ціни підвищилися, і грошей якраз упритик на харчі та на життя, а щось змінювати, перебудовувати, закупляти – на це не вистачило. Тому просто миримося. Як кажуть, радіємо, що світло дві години все одно буде. Хай і через чотири години.

Богдан: – Говорять про зменшення навантаження на мережі. Мені здається, аби відключали справді усі будинки, тоді б і навантаження не було. А то у нас на Боднівці половина будинків у темноті, інші сяють усіма вікнами постійно. Тоді, може, і не вимикали б так на довго.

Тетяна: – А що змінилося? Тепер не розтягуємо справи на увесь день. Стараємося управитися, поки видно надворі, тоді точно буде зроблене. Покупатися, поїсти можна і при свічці. А на час включення залишаємо тільки ті справи, які дійсно без електрики не зробиш. Ми за справедливість не дуже переживаємо, бо не такі ми вже й обділені, якщо чесно.

Шкода, що не вдалося почути відгуків сільських жителів. Можливо, й не у всіх селах ситуація складна. Але з того, що розповідають друзі та знайомі, знаємо, що, наприклад, у Кургані та Михайлівці – непереливки, світло буває кілька годин на добу. І, відповідно, не знаєш, за що й коли братися. На жаль, повідомити щось по будь-які позитивні зміни щодо скорочення часу відключень ми не можемо. З часу підготовки минулого номера «ЖЛ», мало що змінилося. Під час чергового обстрілу терористів  знову постраждали об’єкти енергетики та інфраструктури. Щоправда, голова ОВА Дмитро Живицький днями повідомив про збільшення лімітів споживання для Сумщини. І наче електроенергія стала на довше з’являтися у наших оселях. Однак під час першого ж морозу час вимкнення знову подовжився через необхідність стабілізації енергосистеми.

Та, як сказав один із наших співрозмовників, радіймо тому, що світло, хай і дві години, але все одно буде. Це у будь-якому випадку  краще, аніж днями серед зими сидіти у темряві. Мабуть тому, що знаємо – ця темрява неоодмінно веде нас до Перемоги.

Євген ШУЛЬГА

Цей матеріал підготовлений завдяки передплатникам друкованої версії газети “Життя Лебединщини”

Поділіться
[uptolike]