Прибули із Харкова

Неймовірно… Але навіть в умовах війни вдалося завершити реставрацію кількох творів мистецтва із колекції Лебединського міського художнього музею імені Б.К.Руднєва. Зокрема, йдеться про «Зречення Петра» (пастель на пергаменті, сер. ХVIII ст.), Булє А. «Дівчина в очіпку. Портрет мадемуазель Форментон» (літографія, кін. XVIII ст.), а також графічні роботи Василя Кричевського «Начерк інтер’єру селянської хати» (1945) та «Селянське подвір’я» (1945), виконані олівцем.

Нещодавно відреставровані твори повернулися до художнього музею із Харківської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Слід також додати, що із відреставрованими у Лебедин прибули ще шість робіт, реставрація яких почалася, але не була завершена. Це пастельні роботи О.А.Красовського «Осінь у Куличці» та «Конвалії» (поч. ХХ ст.), акварельні роботи Ю.М.Бразоль-Леонтьєвої «Сливи» (1910) та «Полуниця» (1916), акварель невідомого художника «Подружжя Хрущових» (сер. ХІХ ст.) та літографія Жако «Вартовий (Бог і Батьківщина)» (сер. ХІХ ст.). Їхня реставрація буде продовжена після завершення війни.

Слід відзначити, що складна реставрація пастелі на пергаменті «Зречення Петра» тривала понад рік. Працювала над цією роботою художник-реставратор графічних творів та документальних пам’яток вищої категорії Наталія Чорна, яка також відреставрувала дві графічні роботи «Начерк інтер’єру селянської хати» та «Селянське подвір’я». Реставрацію «Дівчина в очіпку. Портрет мадемуазль Форментон» (кін. XVIII ст.) виконала художник-реставратор графічних творів Ірина Позняк.

На жаль, через військову агресію росії проти України, у художнього музею не має змоги представити відреставровані роботи широкій публіці. У музеї розраховують, що прийде час, і ці роботи зможуть побачити всі відвідувачі музею.

Висловлюємо щиру подяку завіду-вачу Харківської філії ННДРЦУ Сергію Омельнику за реставрацію та збереження музейних предметів під час війни, головному зберігачу фондів Тамарі Зибіній за плідну співпрацю та методичну допомогу, а також усім фахівцям-реставраторам Харківської філії ННДРЦУ, що реставрували та рятували твори із колекції Лебединського художнього музею під час обстрілів та бомбардувань Харкова.

Андрій ГЄЛЬМІНТІНОВ, директор музею

Поділіться
[uptolike]