Підприємців І групи звільняють від податку

Законом №1072, який набрав чинності ще 10 грудня 2020 року, підприємців, що перебувають на І групі платників єдиного податку, звільнили від сплати єдиного податку.

Триватимуть «податкові канікули» із грудня 2020 року до травня 2021-го. (включно). За ці ж місяці такі підприємці не сплачуватимуть за себе ЄСВ. Водночас страховий стаж для пенсії в них зберігатиметься.

Звільнення від сплати податку застосовуватиметься автоматично до всіх підприємців платників ЄП І групи (незалежно від того чи здійснює підприємець діяльність у цей період чи ні.

Але є й винятки. У разі порушення умов застосування І групи платниками ЄП звільнення не застосовується. Отже, якщо у період дії пільги платник ЄП порушить умови перебування на І групі – перевищить річний обсяг доходу (у 2020 році він становив 1 млн. грн., а у 2021 році – 1 млн. 2 тис. грн.), він буде зобов’язаний сплатити єдиний податок за увесь період дії пільги.

Якщо ж ФОП І групи вже заплатив ЄП (за грудень 2020 року), то така сума може бути повернута платнику податків за його заявою, або автоматично (без заяви) врахована в рахунок сплати ЄП за наступні періоди (наприклад, за червень 2021 року).

Платникам слід знати, що, не зважаючи на відсутність сплаченого внеску, такі періоди включаються до страхового стажу для розрахунку пенсій та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Для того, щоб скористатись звільненням не потрібно подавати ніяких заяв, однак варто не забути зазначити про нього у річному звіті з ЄСВ.

Поділіться
[uptolike]