Осінні вибори. Кого і як обиратиме громада

Пам’ятаєте, що цьогорічної осені відбудуться місцеві вибори? Так-так, якщо урядовцям не заманеться щось знову змінювати у законодавстві, в останню неділю жовтня ми з вами підемо до виборчих дільниць, щоб обирати місцеву владу. Прийдешнє голосування дещо відрізнятиметься від попередніх, тож є тема для обговорення.

Минулого року українці «пройшли» через двоє виборів – Президента України і депутатів Верховної Ради. Безперечно, ці обранці займають чільне місце у розвитку країни, вирішуючи проблеми всеукраїнського масштабу. Якщо, звісно, «не перегинають палицю». Однак результати їхньої роботи не такі помітні у повсякденному житті. Працююче вуличне освітлення, пристойно заасфальтована дорога, прибрані вулиці, якість харчування дітей у навчальних закладах – ось лише мізерна частина питань, вирішити які до снаги тільки місцевим головам і депутатам.

Саме цих – місцевих – керівників ми й маємо обирати восени. Процедура для нас начебто не нова. Але із набранням чинності новим виборчим кодексом, правила місцевовиборчої гри змінилися. До того ж, якщо процеси адміністративно-територіальної реформи не змінять вектори розвитку, то зазнає змін і перелік тих, кого ми обиратимемо. Це, власне, стосується об’єднання Лебединщини в одну територіальну громаду. І хоча об’єднання має відбутися до осінніх виборів, забігати наперед поки не будемо. Краще поговоримо про те, що вже достеменно відомо.

Система голосування

Як повідомляє Асоціація міст України, цьогоріч система місцевих виборів у різних населених пунктах залежатиме від кількості їхніх виборців.

Містам до 90 тисяч виборців «світить» мажоритарна система відносної більшості із голосуванням у багатомандатних виборчих округах – для виборів депутатів сільських, селищних, міських і районних рад та рад відповідних ОТГ. Лебедин за кількістю виборців належить до цієї категорії.

Мажоритарна система відносної більшості означає, що обраним вважається депутат, який отримав найбільшу кількість голосів виборців, котрі голосували.

У великих містах – 90 тисяч виборців і більше – застосовуватиметься пропорційна система з відкритими партійними списками. Нею ж користуватимуться і під час виборів до обласних рад. До того ж, право на розподіл депутатських мандатів матимуть лише ті місцеві організації партій, які подолають 5-відсотковий виборчий бар’єр у межах єдиного багатомандатного округу.

Відмінності у системі залежно від кількості виборців будуть і у системі виборів місцевих голів та старост.

Для виборів сільських, селищних, міських голів «до 90 тисяч», а також старост діятиме згадана вище мажоритарна си-стема відносної більшості. І це, знову ж таки, стосується нашого Лебедина.

А ось у великих населених пунктах – «90 тисяч і більше» діятиме мажоритарна система абсолютної більшості. Аби бути обраним, наприклад, головою в обласному центрі, кандидату потрібна підтримка понад половини виборців, які прийшли на вибори, тобто 50% + 1 голос. Якщо жоден кандидат не набрав необхідної кількості голосів, організовуються повторні вибори, в яких беруть участь два кандидати, котрі набрали найбільшу кількість голосів.

Висування і застава

Суттєвих змін зазнав і перелік суб’єктів висування – теж залежно від кількості виборців. На місцевих виборах 2015 року самовисування можливе було тільки на посади сільських, міських голів та депутатів сільської ради. До міської та районної рад можна було потрапити лише через партійний список. Саме тому не завжди депутатом на окрузі ставав той кандидат, який мав підтримку більшості виборців. Якщо партія такого кандадита не проходила до ради, відповідно, на округ призначали депутата від партії «переможця».

Нині ж самовисуватися можна у депутати будь-якої ради Лебединщини: міської, районної та сільських (якщо вони після адміністративної реформи залишаться). Звичайно, за партіями теж збереглося право висування. Тож кожен, хто бачить своє майбутнє із депутатським мандатом, матиме змогу обирати спосіб його отримання – самовисуванням, поборовшись самотужки за голоси виборців, або через партійний список, можливо, скориставшись допомогою партійних колег. А от до обласної ради кандидатів у депутати висувати мають право тільки організації партій.

Зробити однозначний висновок, яка із цих двох систем найрезультативніша, важко. З одного боку належність до партії дисциплінує депутата і розширює можливості за рахунок партійних ресурсів. Разом із тим, партійний депутат потрапляє у певну залежність від рішень партії і не завжди може повністю реалізувати свободу вибору. У самовисуванців свободи значно більше, бо ж несуть вони відповідальність лише перед своїми виборцями. Однак не маючи у раді достатньої кількості однодумців, буває важко захистити свій вибір. Та і з точки зору управління й організації роботи ради простіше співпрацювати із депутатами, які належать до фракцій-партій, аніж із позапартійно-позафракційними.

Що стосується виборів до обласної ради, маємо ще один нюанс – грошову заставу. Застосовуватиметься вона на виборах до обласних та міських рад і голів у містах із кількістю виборців понад 90 тисяч. Жителів Лебединщини це має хвилювати тільки щодо виборів депутатів до Сумської обласної ради. Аби бути обраним Лебединським міським головою, депутатом міської чи сільської ради, застава не потрібна. А її розмір таки чималий – розраховується як результат множення чотирьох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на день початку виборчого процесу, на кожні 10 тисяч виборців. Із урахуванням розміру «мінімалки» на сьогодні – 4723 грн. – за реєстрацію списку кандидатів до Сумської облради партійна організація має заплатити більше півтора мільйона гривень. А кандидат на посаду Сумського міського голови змушений буде знайти 416 тисяч гривень.

Аби не надто «забивати» голови читачів новою інформацією, на цьому поставимо крапку. Але цей матеріал – перший у новій рубриці «Школа молодого депутата». Пригадуєте, під час передплатної кампанії 2020 року ми обіцяли, що готуватимемо на сторінках газети публікації для тих, хто почувається готовим до роботи у місцевій владі? Вважатимемо сьогоднішній почин добрим стартом кропіткої роботи. Попереду у нас – інтерв’ю із майбутніми і нинішніми депутатами про їхню роботу, матеріали про бюджетну систему Лебединщини і оплату праці місцевих посадовців, про популізм і реальні програми кандидатів. І, звичайно, про будь-які зміни у виборчому процесі, що нас стосуватимуться.

Ми ж із вами повинні зробити правильний вибір! Аби наступні п’ять років не пройшли для нас дарма.

Поділіться
[uptolike]