Ми досліджували, чи є у лебединців “заначка”

Хоч понеділок і не «базарній» день, багато хто вирушив до магазину чи на ринок поповнити запаси. Бо упродовж вихідних у холодильнику побільшало вільного місця. У такі моменти рука іноді тягнеться до сховку. Саме цей спосіб зберігання коштів ми й запропонували обговорити громаді.

Вкотре говорити на цю тему змушує війна. Вона зачепила кожного з нас. І свідчать про це не тільки особисті розмови, коли бідкаємося, що грошей ні на що не вистачає. А й довжелезні черги за гуманітарними продуктовими наборами, ажіотаж довкола оформлення грошової допомоги від міжнародних організацій та інші приклади.

Так, більшості із нас нині доводиться час від часу зазирати у потаємний сховок, перераховувати відкладене і… зітхнувши, брати якусь дещицю, аби перекрити тимчасові «касові» розриви між пенсіями чи заробітною платнею.  Отож, чи мають «заначку» лебединці?

Любов: – Це така ЦІКАВА темочка! Та скажу по секрету, трохи там є, та воно на багато не вистачить. В зв’язку з війною, то трохи і засипок «заничкували», чого раніше не робили. Та воно ж усього і надовго не запасешся, а так, щоб душа була спокійна, потроху є.

Юлія: А хто ж вам зізнається?! Ми ж тут усі одне одного добре знаємо, а за ім’ям і стилем розмови майже безпомилково вгадуємо, хто є хто. А якщо серйозно, кілька сотень недоторканого запасу маю. Навіть не знаю, що має статися, щоб звідти взяти. Ось так, хай небагато, але є.

Валентина: – Збираємо потихеньку. Роки навчили, що запас має бути, тож потроху із пенсії відкладаємо. Шкода, ніяк чоловіка не привчу, що заначка має бути спільною. Тож він собі відкладає, а я собі. Так, небагато, бо з пенсії не відкладеш мільйонів. Зберігаємо вдома, щоб були завжди під рукою.

Віра: – Відкладала, і сподіваюсь відкладатиму. А зараз якось не складається. Через війну вже витратила всі заощадження – щось на підтримку армії, щоб для поповнення продуктових запасів. Бо гроші – грошима, а коли нічого за них купити, то – біда. Значну частину з’їла дорожнеча. Зарплата не піднімалася, то завдяки заощадженням мали можливість купити бодай необхідне.

Примітно, що висловилися з приводу «заощаджень» на якийсь особливий випадок лише жінки. Чоловіки, мабуть, у цей час, як і годиться, при слові «заначка» вирішили перевірити, а чи на місці ще сховане.

Якщо ж серйозно, за результатами опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведеного 23-24 липня 2022 року, в українців нині із «заначками» не складається (дивіться інфографіку). Мабуть, насамперед через війну і ті процеси, які вона розпочала – подорожчання товарів та послуг, заморожування або  зменшення зарплат, втрата робочого місця.

Втім відкладати, зрозуміло, бажано – чи то буде депозит у банку, чи купюри в банці, хай і незначна сума. То гарна практика, яка не одному вже ставала у пригоді.

Євген ШУЛЬГА

Створення цього матеріалу профінансоване передплатниками друкованої версії «Життя Лебединщини»

Поділіться
[uptolike]