Мрії про дах над головою збуваються?

Власників квадратних метрів, напевно, не часто турбує питання придбання ще одного житла. Якими не є наші будинок чи квартира, але вони є, і це, безумовно, тішить. А як живеться тим, хто постійного власного житла не має і повсякчас вишукує варіанти, як його придбати? Хтось десятками років винаймає квартиру чи будинок, бо не в змозі придбати якесь житло. Це проблема, з якою міг зіткнутися кожен із нас. То як її вирішити і стати власником житла? У сьогоднішній «Темі дня» дізнаємося всі тонкощі і аспекти місцевого ринку нерухомості.

Зрозуміло, поняття нерухомість або нерухоме майно – значно ширше, аніж житло. Воно включає і земельні ділянки, і будівлі, інше майно, безпосередньо пов’язане із землею. Тобто об’єкти, переміщення яких неможливе без заподіяння значної шкоди вартості й призначенню.

Та сьогодні нас, насамперед, цікавить житло, без якого, самі розумієте, ніяк. Згадаймо, що існує первинний і вторинний ринок нерухомості. Квартири від забудовника або будинки, в яких ніхто і ніколи не жив, вважаються первинним ринком, а ось квартири, які вже експлуатувалися і знаходяться навіть у новому будинку, належать до вторинного ринку.

Загалом ринок нерухомості  в Україні почав зароджуватися у далекому 1992 році, після того, як з’явилася можливість приватизувати державні квартири. Спочатку ціни були досить низькими. Але за 5 років за однокімнатну квартиру у Києві вже правили близько 15 тис. доларів. У 1997 році ця іноземна валюта коштувала менш як 2 гривні. У 1998 році, після світової економічної кризи та дефолту в Росії, ціни на житло в Києві «обвалилися» вдвічі. За однокімнатну квартиру просили 8 тис. доларів. Така ситуація зберігалась до початку 2000-х, коли ціни на житло повернулися на докризовий рівень.

Із 2003 до 2008 року вартість однокімнатної квартири у столиці зросла із 28 до 133 тис. доларів. У гривнях, відповідно, – із 150 до 672 тис. гривень. На грудень 2008 року, однокімнатна в столиці коштувала 1 млн. 44,1 тис. грн (при курсі гривні 7,7 грн. за долар). А через 5 років «однокімнатку» у Києві можна було купити за 1 млн. 753 тис. грн.

У грудні 2014 року, коли в країні розпочалася внутрішня економічна криза на фоні політичних подій та російської окупації, однокімнатна квартира у столиці подешевшала до 1 млн. 340,4 тис. Після того, як коронавірус та інші економічні потрясіння «дістали» увесь світ, «однокімнатка» у Києві коштувала вже 2 мільйони 405 тисяч. Цікаво, що у доларах ціна майже не змінилася, але нашу гривню постійно «трясло».

І хоча сьогодні нова квартира «по кишені» лише кожному десятому українцю, на українському ринку нерухомості панує відносне пожвавлення. Так, вартість квартир у новобудовах від січня зросла майже на 20%, на вторинному ринку – майже на 9%. Основна причина зростання цін – збільшення попиту. Після року пандемії та економічної кризи українці задля збереження та примноження коштів почали жвавіше купувати квартири. Але вартість квартир є «непідйомною» для понад 90% українців.

Ціни на квартири в новобудовах, як правило, зазначають у доларах, але ми надалі ціни перерахуємо їх у гривні за обмінним курсом 26,66 гривні за долар.

У Києві ціни на квартири «стартують» від 240 тисяч гривень. Найдешевша пропозиція – квартира-студія площею близько 15 кв.м у Жулянах. Вона обійдеться покупцеві від 256 до 315 тисяч. Найдорожчий варіант – чотири- та п’ятикімнатні квартири із виглядом на історичний центр столиці або на Дніпро. Їхня площа може сягати 500 квадратних метрів, а вартість – 120 мільйонів гривень. За даними аналітиків «ЛУН Місто», середня вартість квадратного метра у столичних новобудовах сягає 32 тисяч гривень.

В Україні минулого року ввели в експлуатацію 5,2 млн. кв.м нового житла (понад 61 тисяча квартир). Але будівельний бум попередніх років уже трохи вщух, адже квартири в країні коштують недешево. За однокімнатну квартиру в столичній новобудові доведеться викласти близько 1,5 мільйона гривень, майже мільйон – у Харкові, а найдешевше – у Кропивницькому. Про це повідомляє аналітичний портал «Слово і Діло».

Лебединщина – майже без первинного ринку

А що ж у нас? На Сумщині за останній рік з’явилося лише 611 нових квартир. Середня вартість новозбудованої однокімнатної оселі площею 40 кв.м – 480 тисяч гривень.

Лебединська громада поступово забуває події 40-річної давнини, коли наші місто і села розбудовувалися, з’являлися нові ошатні споруди підприємств, установ, житлових кварталів. Майже все, що будувалося на Лебединщині, побачило світ завдяки працівникам ДП ПАТ «Сумбуд» БМП «Лебединпромбуд». І якщо тоді це підприємство будувало нове житло, то з часом стало таким собі балансом між первинним та вторинним ринком.

Нові будинки нині вони не будують. Та  кілька років тому відновили два гуртожитки. Своєрідними новобудовами у нашому місті можна назвати лише два об’єкти – колишній гуртожиток по вулиці Тараса Шевченка, 32, де знайшли своє житло 40 сімей та ще один гуртожиток по вулиці Сумській, 102.

Саме про крайній об’єкт поговоримо детальніше, бо наразі лише тут лебединці можуть придбати нову оселю. Два роки тому, коли об’єкт був готовим для заселення, вартість одного квадратного метра тут коливалася у межах 4-5 тис.грн., а ціна конкретної квартири залежала від площі і поверху (чим вище, тим дешевше). Найменша квартира площею 30 кв.м вартувала покупцю близько 125 тис.грн. Керівник лебединських будівельників Микола Індик повідомив «ЖЛ», що нині у цьому будинку половина квартир вже мають своїх господарів, а решта ще чекають на них. У квартирах є вхідні двері, вікна, лічильники, окремі комунікації. Та доводити квартиру до ладу все ж доведеться майбутньому власнику. Це додаткові фінансові витрати, але все ж дешевше, ніж будувати будинок «з нуля». Є тут і зовсім незвичні, як для нашого міста, квартири – так зване дворівневе житло. Вони облаштовані найближче до даху та мають два поверхи.

А ось власне нове будівництво у Лебедині вже багато років не ведеться, і як пояснив Микола Індик, все – через зависоку ціну нового житла. Двокімнатна квартира у новобудові у нашому місті коштуватиме понад пів мільйона гривень. Ймовірно, покупці серед містян, та навіть і гостей нашого міста, на житло за такими цінами, навряд чи знайдуться в найближчому майбутньому.

На вторинному ринку

Серед повідомлень про продаж квартир та будинків, які щономера публікуються у «ЖЛ», ми знайшли повідомлення про продаж 3-кімнатної квартири (не у забудовника, а «з рук») саме на Сумській, 102. Сьогодні ця квартира коштує понад 186 тисяч гривень.

Все ж на лебединському вторинному ринку нерухомості значно ширший вибір. Наприклад, у провулку Верстатників, що неподалік вулиці Сумської, квартиру-студію пропонують придбати за ціною близько 90 тисяч гривень. Є охочі продати 3-кімнатну квартиру, і навіть поторгуватися, у військовому містечку – за 186 тисяч гривень. У самісінькому центрі Лебедина на вулиці Тараса Шевченка 3-кімнатну квартиру готові продати за 213 тисяч гривень. Ціни різняться залежно від площі, типу будинку та його віку.

Поцікавилися ми й вартістю приватних будинків. Так, на вулиці Пограничній вам готові продати будинок 84 кв.м з усіма вигодами та земельною ділянкою площею 20 соток за 237 тисяч гривень.

Ціни, як бачите, не зовсім «по кишені» навіть для тих, хто отримує пристойну заробітну плату. А були ж часи, коли після розпаду СРСР у військовому містечку готові були продати житло за 8-10 тисяч гривень.

Можливо, якраз співвідношення доходів лебединців і вартості нерухомості змушує багатьох із нас досі жити в орендованому житлі і навіть не сподіватися придбати власне. Хоча й оголошення про надання житла в оренду зустрічаються вкрай рідко.

Що ж чекає нас у майбутньому? Ріст цін первинної, і як наслідок, вторинної житлової нерухомості продовжується, як в багатьох країнах, так і в Україні. Ціни на житло зростали чималими темпами впродовж 2020 року, зростають вони і цього року. За інформацією Держстату України, за перше півріччя 2021 року ціни на нову житлову нерухомість зросли до 13%. Як зазначають фахівці Асоціації з управління фінансами та інвестиціями, за перше півріччя поточного року вартість квадратного метра житла в Україні збільшилися на 10-20%. Майже всі компанії-забудовники констатують подорожчання. Ціни на вторинному ринку нерухомості в країні теж зросли на 7-10%. За підсумками 2021 року вартість житла на первинному ринку може зрости на 25%, а на вторинному – на 12%.

Ось таким є нині лебединський, і не тільки, ринок нерухомості. Якщо це можна називати ринком. Хоча, звісно, будинки і квартири продаються і купуються. Хтось поки що сподівається лише на оренду житла. Загалом так – заробимо, купимо. Адже мрії для того й потрібні, аби збуватися?!

Власник будинку Ігор КОЛЄСНІКОВ

Створення цього матеріалу профінансоване передплатниками друкованої версії «Життя Лебединщини»

Поділіться
[uptolike]