Лебединська райдержадміністрація. Поки без голови

Лебединська райдержадміністрація поки без голови

У перший день липня Президент України фактично визнав роботу керівника Сумщини щодо відбору кандидатів на посаду голів райдержадміністрації незадовільною. Йдеться про Указ глави держави «Про притягнення до відповідальності» від 1 липня №261. Документ говорить, що «за недоліки в роботі з добору кандидатур на посади керівників місцевих державних адміністрацій» догана оголошена очільнику Сумської облдержадміністрації Роману Грищенку.

Як свідчить реєстр документів офіційного інтернет-представництва Президента, протягом травня-липня 2020 року (станом на 7 липня – ред.) призначені 10 керівників райдержадміністрацій Сумщини.

У порядку їх призначення посадовців наразі «керованими» є Недригайлівська, Краснопільська, Кролевецька, Середино-Будська, Великописарівська, Тростянецька, Глухівська, Ямпільська, Путивльська, Сумська районні державні адміністрації.

Однак із 18 повноважних на сьогодні райдержадміністрацій, керівники восьми досі не призначені. У списку таких районів серед Білопільського, Буринського, Конотопського, Липоводолинського, Охтирського, Роменського, Шосткинського значиться і Лебединський.

Попереднього керівника місцевої адміністрації Віктора Химича Президент своїм указом звільнив 21 квітня поточного року через закінчення строку повноважень Президента України. З того часу тимчасово виконуючим обов’язки голови є заступник голови райдержадміністрації Оксана Лихина.

Загалом у звільненні керівників райдержадміністрації немає нічого упередженого. За законом, керівники місцевих держадміністрацій призначаються на посаду на строк повноважень Президента України. Відповідно, зі зміною президента має відбутися процедура перепризначення їх на посади. Кандидатури на посади голів районних державних адміністрацій на розгляд Кабінету Міністрів України виносяться головами обласних державних адміністрацій. При цьому на кожну посаду виноситься одна кандидатура.

Як і будь-який претендент на посаду в органах влади будь-якого рівня, кандидат у очільники райдержадміністрації має подати електронну декларацію про доходи. За даними відповідного державного реєстру декларацій претендентів у очільники Лебединщини офіційно поки немає. При цьому посадовці, відповідальні за кадрову роботу у цьому напрямку, стверджують, що бажаючих отримати цю лебединську посаду чимало. Однак є питання щодо їхньої компетентності і відповідності вимогам до очільника адміністрації.

Під час вивчення думки громади на сайті zhl.news у листопаді 2019 року щодо того, хто стане наступним головою Лебединської райдержадміністрації, із 93 користувачів 38 висловилися, що голови, як і РДА, взагалі не буде. 24 тоді вважали, що головою стане представник «Слуги народу», 13 висловилися за позицію – «Залишиться Віктор Химич». 8 користувачів прогнозували, що очільником району стане «Хтось не місцевий». Також знайшлося 10 тих, хто був і сам не проти покерувати Лебединщиною, обравши варіант відповіді «Та хоч би і я!».

Питання призначення голови райдержадміністрації хоч і не обговорюється так активно, як скажімо, ціни на продукти чи тарифи, однак для лебединців є нагальним. Зважаючи хоча б те, що останніми роками відносини між представниками районної та міської влади були непростими. Із достеменно відомого на сьогодні, маємо принаймні факт масової перереєстрації підприємств районного підпорядкування у селах району замість Лебедина, і перенаправлення таким чином податків із доходів фізичних осіб, що вимірюються мільйонами,  у районний бюджет замість міського.

Налагодження згаданих відносин на фоні адміністративно-територіальної реформи видається вкрай необхідним. Це потрібно, аби у процесі укрупнення районів Сумщини, громади Лебединщини – міська і сільські, а пізніше і об’єднана – мали спільну позицію щодо користування ресурсами, що залишаться після ліквідації Лебединського району. Без послідовної і злагодженої співпраці міської і районної ради, це навряд чи можливе. Цілком логічним у цьому випадку є очікування від майбутнього голови лояльності до діючої міської влади. А водночас і взаєморозуміння між обома гілками влади. У такому разі навіть до місцевих виборів у жовтні 2020 року вдалося б вирішити чимало питань щодо майбутнього громади, у тому числі і майнових.

Якщо ж міжвладні відносини на Лебединщині не налагодяться навіть після прийдешніх виборів, громада може втратити значно більше, ніж майно чи кошти, ми втратимо позицію серйозного гравця у складі укрупненого району через те, що навіть у сфері внутрішніх інтересів громади не зможемо знайти спільної мови.

Керівники виконавчої влади Лебединщини за часів Незалежності України

Микола Андрійович Грищенко (01.1988 – 06.1998)

Олексій Петрович Гордіяш (06.1998 – 06.2002)

Олег Вікторович Мелентьєв (06.2002 – 02.2005)

Максим Борисович Ткаченко (03.2005 – 06.2006)

Сергій Михайлович Грицай (03.2007 – 05.2010)

Лілія Валеріївна Прокопова (05.2010 – 07.2010)

Василь Григорович Калита (07.2010 – 04.2014)

Сергій Миколайович Лук’яненко (04.2014 – 02.2015)

Сергій Миколайович Древаль (02.2015 – 07.2015)

Віктор Васильович Химич (07.2015 – 04.2020)

Поділіться
[uptolike]