ЛЕБЕДИНЩИНА. Презентовано art-тур до Урочища Бурлюк

Продовжуючи досліджувати Лебединщину, ми постійно відкриваємо дивовижні місця. Інколи вони зовсім поруч, але через недостатньо розвинуту туристичну галузь ніхто про них не знає. До того ж, часто на заваді стає слабка інфраструктура та повна відсутність доріг. Однак такі дивовижні місця не стають через це менш цікавими. Вони зберігають свої легенди та перекази подалі від людських очей і благ цивілізації.

Саме таким місцем є Урочище Бурлюк, що неподалік села Рябушки, поруч із Лебедином. Колись тут був хутір Семиротівка (зник років 40 тому) – батьківщина відомого за кордоном художника Давида Бурлюка, засновника футуризму та пропагандиста нового мистецтва. Можливо, саме ці місця, їх неймовірні краєвиди, недоторкана природа, запах чебрецю та енергетика надихнули Бурлюка на його творчий пошук.

Після багатьох років забуття, сьогодні Урочище Бурлюк знову відкриває свої секрети.

9 липня на цьому місці відзначили день народження Давида Бурлюка за Григоріанським календарем. Тоді ж було встановлено Мальтійський хрест, що стало одним із етапів виставки-футоподорожі «Мальтси-Лебурбу», яка відкрилася в міському художньому музеї ім.Б.К.Руднєва. Вже за кілька днів сумська туристична агенція VseSvoe (VseSvoe@VseSvoeSumy) анонсувала підготовку ART-туру до Урочища Бурлюк.

Його презентація відбулася 31 серпня. Першими учасниками стали жителі обласного центру. Незважаючи на те, що напрям ще ніким не опрацьований, програма ART-туру вийшла цікавою та насиченою. Вона поєднала не лише знайомство гостей із природою та історією Урочища, а й умістила мистецький пленер із сумським художником Костянтином Аленінським. У гостей була можливість створити власний художній шедевр, який довго нагадуватиме про це незвичайне місце та останній день літа-2019. Запам’ятався відвідувачам і неймовірний квест із пошуком «Бурлючого скарбу». Продовжилася програма знайомством із художнім музеєм, візитом на ферму, де вирощують равликів, і до ресторану, де цих равликів можна скуштувати.


– Все на одному подиху! З веселими та цікавими людьми! Які вміють мріяти і радіти життю! І в них є час для цього! – емоційно говорить учасник туру, член Спілки фотомайстрів України Сергій Гуцан.

Неймовірні враження від першого ART-туру разом із сумчанами розділили й працівники міського художнього музею ім. Б.К.Руднєва та голова ГО «Мистецька платформа Лебедина» Іван Мальцев.
Організатори туру – Сумська туристична агенція VseSvoe та художник Костянтин Аленінський впевнені, що ART-тур до Урочища Бурлюк – це лише початок, «…навколо нас безліч місць та чимало пам’яток, які можна показати туристам, однак вони наразі ще «не розкручені».
Тож рушайте у подорож та відкривайте для себе нові місця!

Довідково: Давид Давидович Бурлюк (9(21) липня) 1882 – 15 січня 1967): український і російський художник-футурист, поет, теоретик мистецтва, літературний і художній критик, видавець.
Народився на хуторі Семиротівщина (Семиротівка) поблизу села Рябушки Лебединського повіту Харківського намісництва, згодом губернії. У своїх «Спогадах…» він писав: «…З боку батькового – ми українські козаки, нащадки запорожців. Наше вуличне прізвисько «Писарчуки», ми були писарями Запорозького війська. Батько писав вірші по-російськи й по-українськи, але рідною мовою мало. З усіх письменників я Гоголя знав краще всіх, завчивши з нього силу-силенну уривків напам’ять. Тараса Шевченка українською мовою читав нам, звичайно, батько. Читання «Петруся» завжди закінчувалося слізьми. 1915-го я намалював картину «Святослав», стиль старовинного українського живопису. Мій колорит глибоко національний. Жовто-гарячі, зелено-жовті, червоні, сині тони б’ють ніагарами з-під мого пензля…» За його спогадами, в родовому гнізді Бурлюків, у Семиротівці (Урочище Бурлюк), з’явився перший малюнок з натури – портрет сестри Людмили.
Сьогодні Семиротівки немає на мапі району. Остання хата цього чималого хутора зникла, кажуть, року дев’яностого. У Семиротівщину так і не підвели електрики, не було й інших цивілізаційних благ. Вважається, що так радянська влада «вiддячила» селянам, які не мали бажання вступати до колгоспу. Семиротівка щезла з лиця землі. Лише залишки старого кладовища, фундамент, що заріс травою, та кущі хрону свідчать, що тут жили люди. Проте тут народився славетний художник-футурист Давид Бурлюк, чиє ім’я сьогодні і носить це Урочище.

Матеріали підготував Андрій Гєльмінтінов.

Поділіться
[uptolike]