ЛЕБЕДИНЩИНА. День села у Червленому: часточка душі та спогади дитинства

Саме такими поетичними описами обдаровували зі сцени чарівне Червлене, яке цими вихідними відзначило свою 367-річницю від моменту заснування. Чимало гостей, творчий колектив артистів, усміхнені й радісні жителі – в такому дружному колі зібралася святкувати важливу віху в історії рідного села місцева громада.

Урочисті заходи розпочалися із вшанування пам’яті загиблих воїнів, які віддали свої життя, визволяючи Червлене та Лебединщину у часи Другої Світової війни. У хвилині мовчання всі схилили голови, подумки дякуючи безстрашним землякам за їхній безсмертний подвиг. У місцевому Свято-Миколаївському храмі відбувся святковий молебень за своє село, за мир на рідній землі.

Найяскравіша частина дійства припала, звісно, на сільський будинок культури. Фантастичний концерт влаштували червленівцям шановані на Лебединщині артисти районного будинку культури. Дзвінкоголосі пісні про Україну, любов та родину, веселі гуморески та жартівлива театральна постановка – все це супроводжувалося шквалом оплесків, задоволеними вигуками і непідробними емоціями глядачів.

А з поздоровленнями до сільської громади сонячного суботнього дня прибули голова райдержадміністрації Віктор Химич, заступник голови районної ради Світлана Горошко, депутат районної ради Сергій Лук’яненко, керівник Лебединської філії ТОВ «Агро-край» Володимир Лозовий, настоятель Свято-Миколаївського храму отець Віктор. Вітав земляків, звісно, і Червленівський сільський голова Володимир Ященко. Окремо ведуча заходу Марина Зініна зачитала поздоровлення із Днем села від депутата обласної ради Магомеда Галаєва. Гостей зустріли духмяним короваєм на вишитому рушнику. Чимало приємних, теплих слів на адресу села і його жителів пролунало зі сцени. Не менше було й відзнак та подарунків від гостей. Так, грамотою голови райдержадміністрації нагороджено листоношу пересувного відділення №17 Сумської дирекції ПАТ «Укрпошта» Марію Басанець, а грамотою районної ради – опалювача сільського будинку культури Володимира Тонкошкура. Грамоти сільського голови вручені працівнику ТОВ «Каскад-16» Сергію Цисю, директору ТОВ «Каскад-16» Євгену Машину і працівнику охоронної фірми Євгену Дмитрієву. Представники адміністрації ТОВ «Агро-край» відзначили подяками та грошовими преміями своїх кращих працівників (щоправда, зазначивши, що з тих, хто не завітав на вручення відзнак, премія, на жаль, «знімається»; мовляв, така трудова дисципліна).

Але офіційною частиною нагородження не обмежилося. Пам’ятними подарунками з нагоди Дня села відзначено і найстаршу жительку Червленого – 93-річну Єлизавету Яківну Синицю; і багатодітні сім’ї Олени та Івана Галкіних (троє діток), Людмили Чередніченко та Максима Пономарчука (четверо), Людмили Усик та Мирослава Феркалюка (четверо), Олени і Богдана Басанців (троє); і почесного громадянина села Червлене Михайла Щепкова. Не лишилися поза увагою і молодята, які саме 7 вересня взяли шлюб – Аліна Колісник та Максим Безкровний. Отримали презенти і подружні пари села, які у щирій злагоді й мирі прожили понад 50 років, – Ганна та Олексій Машини, Парасковія та Іван Колісники, Катерина і Володимир Звоновські, Софія та Олексій Мисники, Галина та Андрій Гришаї, Катерина та Олександр Гавриленки. Окремо відзначено також учасників АТО Івана Тарасенка, Олександра Сухоребрика та Катерину Сухоребрик, учасників бойових дій Анатолія Ященка та Сергія Сіренка.

Іще не встигли як слід відлунати фінальні ноти яскравого завершального виступу талановитих артистів районної сцени, як на подвір’ї сільського будинку культури уже закипіла робота – розставлялися столи, на яких, мов за помахом чарівної палички, з’являлися наїдки й напої… Звідусіль чувся голосний сміх та щирі вітання. Трохи неподалік на величезних яскравих батутах веселилися місцева малеча, котра, до речі, могла безкоштовно пригоститися морозивом та соком – смачними презентами від ТОВ «Агро-край» (керівник Олександр Колодяжний). Окрім цієї фірми, спонсорами яскравого свята стали ТОВ «Лебединський комплекс» (засновник Сергій Іванов), ФГ «Натон» (виконавчий директор Віталій Курса), СТОВ «Хлібороб» (директор Олександр Логвиненко), ТОВ «Агрофірма «Василівка» (керівник Анатолій Гончаренко), ФГ «Поділля-Інвест» (керівник Іван Марченко), СФГ «Норт-ОСТ» (голова Руслан Селезько), ФОП Світлана Звоновська та Анатолій Звоновський, ТОВ «Каскад-16» (керівник Євген Машин), депутат обласної ради Магомед Галаєв та депутат районної ради Сергій Лук’яненко.

Їхати з Червленого було трішки сумно: адже там, за спиною, полишали справжню громаду-родину, яка масштабно і щасливо святкувала черговий день народження свого села. Але незабутні враження від урочисто­стей залишаться надовго, підтверджуючи тезу, що лунала зі сцени: Червлене – то й справді загадковий край, частинка безмежної української душі…

На святі побували Олена ВЄЧКАНОВА та Євген ШУЛЬГА

Поділіться
[uptolike]