Карантин. Тепер вихідного дня

Слово «карантин» надовго увійшло у словниковий запас українців. Принаймні такий висновок можна зробити із «ковідної» статистики сьогодення. Наприклад, ранок 17 листопада ми зустріли із 11968 новими випадками інфікування коронавірусом по країні, 579 – по області й 29 – по Лебединщині. При цьому кількість нових випадків щодоби змінюється і поки що тенденції до зниження немає. Мабуть, тому й не варто сподіватися найближчим часом на пом’якшення будь-яких обмежень, які вже поволі стають звичними для лебединців, як от носіння маски, соціальна дистанція, використання антисептиків. А ще, напевно, тому й довелося владі впроваджувати нові обмеження, аби уникнути прискорення поширення вірусу країною. Що цього разу пропонують зробити нам, лебединцям, дізнаємося із «Теми номера».

Новий карантин – карантин вихідного, як і два попередні, сприйнялися суспільством неоднозначно. Як і у будь-якій справі, у карантину вихідного знайшлися прихильники й противники. Для такого неоднозначного ставлення є чимало факторів. З одного боку – крайня потреба хоча б якось призупинити поширення хвороби, аби країна не опинилася у ситуації, коли хворим на COVID-19 елементарно не вистачатиме місця у лікувальних закладах. З іншого – розуміння того, що будь-яка, нехай і не тривала зупинка діяльності підприємств неодмінно призведе до падіння їхніх доходів, а відтак – і податків.

Тому у командах прихильників і противників – посадовці, підприємці й громадяни.

У деяких містах місцева влада відмовилася впроваджувати карантин вихідного, а підприємці шукали способи «обійти» постанову Кабміну. У інших навпаки – уповноважені на перевірку дотримання вимог карантину органи примушували закривати навіть ті торгові точки, які, за його правилами, могли працювати.

Що ж насправді криється за поняттям «крантин вихідного дня»?

Про це дізнаємося із відповідної постанови Кабінету Міністрів, оприлюдненої на сайті відомства. Постанову №1100 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. №641» урядовці прийняли на черговому засіданні 11 листопада 2020 року.

Насамперед цим документом Уряд скасував установлення різних рівнів епідемічної небезпеки в регіонах (адаптивний карантин). Фактично нині для лебединців, як і для всіх українців діятимуть обмеження, що раніше запроваджувалися у «помаранчевій» зоні, з доповненнями.

Тож у будь-який день тижня ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

►проведення масових, культурних, у тому числі концертних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших заходів за участю більше як 20 осіб, крім офіційних спортивних заходів (проводяться без глядачів);

►діяльність кінотеатрів і театрів із заповненістю понад 50%;

►діяльність музеїв, які не можуть забезпечити перебування в приміщеннях не більше 1 людини на 20 кв.м;

►проведення дискотек, робота розважальних закладів (нічних клубів) з організації дозвілля;

►робота з 22:00 до 7:00 закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, буфетів тощо), крім продажу харчів «на виніс» і адресної доставки;

►діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, окрім готелів, реабілітаційних установ, санаторно-курортних закладів, стаціонарних відділень протезування;

►відвідування закладів освіти групами понад 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної, спеціалізованої мистецької освіти;

►відвідування закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної, спортивної та спеціалізованої мистецької освіти, якщо там на самоізоляції перебувають понад 50% учнів і освітян;

►проведення лікарнями планових госпіталізацій, крім ургентних станів та інших випадків, коли відтермінування небезпечне для життя;

►діяльність спортзалів, які не забезпечують щільність відвідувачів з розрахунку 1 особа на 20 кв.м.

У громадському транспорті кількість пасажирів не повинна перевищувати кількість місць для сидіння (регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах, у режимі маршрутного таксі, в електричному, залізничному транспорті, в міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному громадському транспорті).

У закладах громадського харчування відстань між столиками не повинна бути менша за 2 метри, а за одним столиком дозволяється перебування до 4 осіб без урахування дітей; забороняється діяльність закладів, у яких не нанесене маркування для тримання 1,5 м дистанції в чергах, працівники не носять масок.

Карантин «вихідного»

Більш суворі карантинні обмеження діятимуть у вихідні. Наразі передбачено, що додаткових обмежень лебединцям доведеться дотримуватися щосуботи та щонеділі (з 00:00 суботи до 00:00 понеділка) із 14 до 30 листопада. 

Як зазначено у документі, додатково до основних карантинних обмежень, у цей час ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

►приймання відвідувачів суб’єк-тами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування зі здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень «на виніс»;

►приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах;

►приймання відвідувачів у інших закладах розважальної діяльності;

►приймання відвідувачів суб’єк-тами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, КРІМ:

– торгівлі продуктами харчування на торговельних площах, не менше 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами;

– провадження діяльності з надання фінансових послуг, діяльності фінансових установ і діяльності з інкасації та перевезення валютних цінностей, діяльності операторів поштового зв’язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів;

– торговельної діяльності зі здійсненням адресної доставки замовлень;

►діяльність закладів культури та проведення культурних масових заходів, крім роботи суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема здійснення кіно- та відеозйомки, за умови обмеження доступу до місця зйомки (знімального майданчика) сторонніх осіб та використання персоналом (крім акторів під час знімального процесу), залученим до виробництва аудіовізуального твору, респіраторів або захисних масок, у тому числі виготовлених самостійно. Діяльність суб’єктів господарювання, пов’язана з виробництвом аудіовізуальних творів, не є масовим заходом;

►приймання відвідувачів спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів.

НЕВІДВОРОТНИЙ І ДЛЯ ВСІХ

Напередодні суботи 14 листопада   Прем’єр-міністр Дмитро Шмигаль звернув увагу на посилення проти-епідемічних заходів та запровадження карантину вихідного.

Очільник Кабміну зазначив, що, за рішенням Уряду, протягом вихідних заклади, визначені в переліку, підлягають закриттю або не повинні приймати відвідувачів. А також наголосив, що міські голови не мають повноважень робити винятки для об’єктів, що внесені до переліку постанови:

– Рішення Уряду діють безумовно і підлягають виконанню всіма суб’єктами господарювання, які розташовуються на території України. Карантин вихідного стосується винятково визначеного переліку суб’єктів господарювання, які є на території України. Якщо це, наприклад, ТРЦ, то він має бути закритий протягом вихідних.

Денис Шмигаль закликав голів облдержадміністрацій скоординувати роботу місцевої поліції та Держ-продспоживслужби для перевірки суб’єктів господарювання, які у вихідні не повинні приймати відвідувачів.

За кілька днів під час численних пресконференцій представники Кабінету Міністрів наголосили, що не можуть напряму застосувати обмеження карантину вихідного дня до релігійних зібрань, дозволених Конституцією України. Тож їх учасникам варто дотримуватися загальних правил карантину щодо обов’язкового носіння маски, дотримання дистанції та масовості одночасного перебування віруючих у храмах.

Водночас посадовці закликали контролюючі органи не «перегинати» палицю і не забороняти працювати торговельним об’єктам, які мають змішаний непродовольчо-продовольчий ассортимент. Йдеться про випадки, коли для торгівлі продуктами харчування на торговельних площах відведено не менше 60 відсотків.

Пізніше Денис Шмигаль заявив, якщо українці не дотримуватимуться карантину вихідного дня, то, за даними аналітиків РНБО, уже за 3 тижні ми перетнемо позначку 20 тисяч захворілих щодня. За такої кількості у лікувальних закладах не вистачатиме ліжкомісць. Ось тоді буде єдиний вихід – уведення жорсткого карантину, як у березні-квітні поточного року принаймні на три тижні.

Також у Кабміні обіцяють підтримати бізнес та працівників, які залишилися без заробітку на вихідних, зокрема, обіцяють здійснювати виплати людям, які офіційно працюють, і через карантин вихідного дня будуть позбавлені роботи в суботу та неділю.

Наскільки ефективними стануть обмеження вихідного дня у боротьбі із поширенням коронавірусу, побачимо найближчим часом. Сподіваємося, що вони таки доведуть свою нагальність і правильність.

Євген ШУЛЬГА

Поділіться
[uptolike]