Як лебединці оцінюють рівень підготовки виборчих дільниць?

Після чергового волевиявлення минуло не так багато часу. Тож ми пам’ятаємо, якими були цьогорічні місцеві вибори, як вони були підготовлені для виборців. Хтось обирав, хтось обирався, а хтось просто спостерігав за передвиборчими баталіями. Але, без сумніву, виборчі перегони останніх двох років набридли більшості українців. Сьогодні ще рано ставити остаточну крапку у місцевих виборах 2020 року, адже деякі міста нашої держави дообиратимуть міських голів у другому турі. А Лебединщина сьогодні вже  визначилася щодо свого очільника, свого депутатського корпусу та, сподіваємося, й свого подальшого життя. Адже вибір ми мали досить таки широкий. 

А сьогодні ми вже можемо підбити остаточні підсумки щодо роботи виборчих дільниць та поставити оцінку рівню підготовки до організації та проведення виборів. Щоб дізнатися про це «ЖЛ» звернулася до своїх читачів. Про що довідалися?

Наталія: – З приводу роботи лебединських дільниць сказати нічого не можу, але роботу дільниці в місті Ромни, де я голосую вже протягом 12 років, проаналізую. Все було організовано відповідно до норм чинного законодавства і викликів, які нам кинув коронавірус. Порушень особисто не бачила, волевиявлення громадян проходило тихо і спокійно. Шкода, що явка таки була дуже низькою.

Анатолій: – Все було у повному порядку: антисептики при вході та обов’язкове вимірювання температури, витримана дистанція, освітлені кабінки та ввічливі члени комісії. Гадаю, що на дільниці зуміли підготуватися до голосування у досить незвичних умовах. Найважче було розібратися у чотирьох бюлетенях, адже на відміну від попередніх голосувань треба було по-новому ставити позначку навпроти обраної партії та кандидата.

Любов: – Та начебто все було добре на дільницях, тільки, спілкуючись із деякими пенсіонерами, дізналася, наскільки важко їм було розібратися в бюлетенях партій і кандидатів у депутати, що ставили щось своє…. Єдиний зрозумілий для них бюлетень – це по голосуванню за міського голову.

Сергій: – Єдина прикрість – черга на дільниці. Довелося вистояти пів години, щоб потрапити до кабінки. А так в цілому, зауважень до підготовки роботи виборчої  дільниці в умовах карантину у мене не було.

Тетяна: – Особливих зауважень у мене особисто немає. Усе було чітко і правильно організовано, напевно через те, що комісія добросовісно поставилася до виконання своїх обов’язків. Радію з того, що нарешті вибори закінчилися і тепер уже не скоро нам доведеться голосувати. Хотілося, щоб такі заходи відбувалися у визначені терміни, а не через бажання того ж президента розпускати парламент і організовувати дочасні вибори.

Василь Безкоровайний, пенсіонер: – Свого часу мені дуже часто доводилося працювати у виборчих дільницях на різноманітних виборах. Але такого хаосу та безпорядку я давно не бачив. Цьогоріч працював довіреною особою на одній із дільниць у центрі міста від кандидата на голову ОТГ і на власні очі побачив реалії роботи. Впевнений, що той, хто набирав членів комісії, в першу чергу, думав про кількість, а не про якість. Більшість із них елементарно не були обізнані, як працювати в умовах пандемії коронавірусу. Чомусь не відбувалася дезінфекція рук, а температуру вимірювали не у всіх. Довжелезні черги призводили до того, що люди відмовлялися довго чекати, щоб потрапити до дільниці. На жаль, до кабінок допускали виборців разом із дітьми. Освітлення було недостатнім, тому люди поважного віку не могли розібратися у бюлетенях. Провітрювання приміщення взагалі не відбувалося, а в умовах карантину це недопустимо. Не зрозуміло, чому на дільницях була відсутня торгівля продовольчими товарами, та й не зайвою була б музика, щоб підняти настрій лебединцям. Чомусь у виборців вимагали наявність тільки паспорта, хоча за законом дозволялося проголосувати за документом, який засвідчує особу. Тому ось такою є моя оцінка роботи виборчої дільниці.

Тамара: – Мене цілком влаштувала робота виборчої дільниці. На вході були антисептики, тож руки, сподіваюся, залишилися чистими як до голосування, так і після нього. Швидко обслуговували, швидко потрапила до кабінки, розібралася у бюлетенях. Але так хотілося, щоб і температуру виміряли, та щось до цього, певно, в організаторів руки не дійшли.

Олена: – Цього разу я по-справжньому відчула, що таке вибори – була членкинею виборчої комісії. Доба на ногах, незабутні враження на все життя. Нереально вдячна всім тим, хто завжди опікується цим процесом, бо це дуже складно і відповідально.

Щодо самого дня виборів і ситуації на дільниці нарікань не маю: все пройшло добре, жодних неадекватних вчинків ніхто не робив. У плані організації – трохи гірше, бо центральна та територіальні виборчі комісії дуже багато всього скинули на дільниці. Немає кабінок? Ну вигадайте щось. Недостатнє освітлення? Принесіть якісь лампи! І таких дрібниць чимало. Та головне, що для більшості учасників цього дійства – виборців, подібні речі все ж лишаються за кадром і не псують враження від перебування на дільниці.

Євген: – Загалом для мене 25 жовтня все відбувалося, як і у попередні роки. Тихо, без зайвого галасу – у списку виборців прізвище є, розписався, майже без черги у кабінці визначився із кандидатами. Витрачені 10-15 хвилин на дільниці не стали якимось нудним випробуванням. Однак, чомусь нам із дружиною не вимірювали температуру, як про це попереджували напередодні у ЗМІ. При чому не тільки нам, а й тим, хто був у черзі попереду й позаду. Хоча знайомим, які голосували зранку, температуру перевіряли, ми ж голосували по обіді. Можливо, зламався термометр, і тоді організаторам варто передбачати придбання кількох приладів на наступні вибори, якщо вони відбуватимуться у подібних умовах. А, можливо, члену комісії, який зустрічав виборців на вході, просто набридла ця одноманітна справа – то вже проблема голови комісії та спостерігачів. Мабуть, за п’ятибальною системою ставимо «четвірочку».

Такими були відповіді наших земляків. Критичними чи упередженими їх не назвеш. А наші реалії все-таки вимагають якоїсь упевненості, що все було, як належить. Для виборця головне просто прийти на дільницю, щоб поставити відповідну «пташечку» у бюлетені. Більшість із нас не шукає негативу, який інколи присутній під час виборчого процесу. Чи, можливо, не повністю ознайомлені із законодавством? Тож почекаємо наступного волевиявлення та проаналізуємо усі негаразди. А їх може і не бути. Тільки досить досвідчений та прискіпливий виборець може визначити усі похибки й відхилення у роботі дільниць та проведенні самого виборчого процесу.

Уважно «слухав» виборців Ігор КОЛЄСНІКОВ

Поділіться
[uptolike]