Як готуємося до школи?

Здавалося б, що ось тільки ми обговорювали завершення нинішнього карантинного навчального року, просторікували про зовнішнє незалежне оцінювання, бідкалися з приводу відміни випускних… А ж ось уже й серпень підкрався зовсім непомітно! Ще кілька тижнів, і шкільне питання знову стане одним із найактуальніших для багатьох українців та лебединців зокрема.

Але перш ніж вирішиться найважливіше – очне чи дистанційне навчання чекає на наших учнів та студентів, треба пережити ще один непростий момент. Так-так, спільно із вами зараз косимося убік гаманців і зітхаємо, розуміючи: різноманітна канцелярія, шкільна та спортивна форми, новенькі пенали й рюкзаки лише чекають часу, коли за ними прийдуть охочі. Влаштовувати справжнє «передшкільне полювання» – це своєрідна українська традиція серпня. Всім хочеться витратитися перед початком навчального процесу якнайменше, але ж і мати при цьому якщо не найкращі, то хоча б гідної якості речі. А що, коли школярик вередує і просить придбати зошити яскравіші, а щоденник із іншою обкладинкою? А коли учнів у родині двоє чи й більше? А яка ж сума потрібна батькам студентів? А чи вдасться витримати грошове навантаження, якщо із вересня знову продовжиться дистанційне навчання, яке потребуватиме кращих ґаджетів? Скільки питань, скільки питань, а от відповідей на них… Саме за відповідями ми і звернулися до наших читачів (щоправда, дещо змінивши час обговорення із п’ятниці на понеділок), щоб дізнатися, як же ми нині готуємося до школи. І ось що дізналися.

Сергій: – Є такий прикол: «Зібрала дочку у перший клас – все одно, що заміж віддала!»

Любов: – Ой, і справді ж, зібрати дитину до школи коштує ох як недешево! А якщо в родині ще й не одна дитина, то це… Для декого, звичайно, такі тисячі на збори школярика здаються нормальними витратами, але для основної когорти батьків – це ну дуже дорого! І часто чуєш чужі переживання з цього приводу. Вважаю, що це ненормально, коли при таких цінах ми маємо мінімальні заробітні плати! Прикро! Щодо конкретно моєї ситуації, то у мене школярики – два онуки. Одному 12 років, другому – 8, ще й онучка нарешті йде до першого класу. Ми ще не скуповувалися, але трохи прицінилися і, знаєте, «нормальна» така сума виходить…

Алла: – Мій син став студентом, але я ще не в курсі, у скільки це мені обійдеться. Найбільші витрати – це нормальний одяг і якісне взуття.

Євген: – Ну не таланить мені із підготовкою дітей до школи, принаймні у фінансовому плані! Кожного вересня даю слово, що кошти на придбання всього необхідного збиратиму протягом року. Але завжди знайдеться щось інше, що вкрай треба зробити. Тож левова частка закупів залишається на кінець літа. Спасибі дружині, яка поволі під час акцій у магазинах підкуповує щось зі шкільного приладдя. Але це не все. Я б виділив іще один важливий момент у підготовці до навчального року – повернення до шкільного розпорядку дня. Бо ж протягом канікул зазвичай жалієш дітей, тож даєш змогу довше поспати чи затриматися увечері за грою. Отож, поки збираю кошти на матеріальне забезпечення відкриття шкільного сезону, і займаюся поверненням до дисципліни: починаю будити своїх чад тоді, коли час збиратися у школу, прислухаюся до спілкування, бо іноді підхоплять від старших таких слів, що не дуже прийнятні для дітлахів, навертаю на читання заданої літератури (тут без особистого прикладу ніяк!). На щастя, для себе вже знаю, що у будь-якому разі ці передвересневі клопоти минуть і все буде добре. Головне, не відвертати своїми турботами і галасом дітей від школи ще більше.

Олена: – На щастя, мої шкільні та студентські роки далеко позаду, а із ними – і родинні турботи про придбання купи необхідних перед навчанням речей. Щиро співчуваю всім батькам школярів та студентів, адже наближається спекотна пора – пора біганини по так званих «шкільних базарах». Зараз навіть ціни на ручки й блокноти страхають, а я канцелярію купую для особистих проблем раз у кілька місяців. То що ж говорити про масове придбання всіх оцих зошитів-обкладинок-олівців-альбомів? А ще ж треба одежину обновити! Та й протягом навчального року завжди знайдуться якісь необхідні для придбання посібники, зошити тощо… Просто бажаю всім витримати це шаленство!

Василь Іванович: – Деяким батькам ще треба виграти суд у міської влади, щоб їхні діти потрапили в школу, а ви про покупки…  Свавілля  по сьомій школі продовжується.

Наталія: – Будемо купувати все для школи по мірі необхідності. Магазини поруч, були б гроші. Бо дійсно, до школи ще трохи більше місяця, невідомо, як повернеться ситуація з карантином за цей період. Чула, дехто сміється, що якщо навчання знову буде дистанційне, то з одягу вистачить і піжами. Це жарт, звісно. Сподіваємося, що діти підуть до школи.

Анатолій: – Із року в рік під час підготовки до школи завжди намагалися купувати для сина зошити, ручки, олівці, портфель та щось зі шкільного і спортивного одягу. Але пандемія коронавірусу внесла свої неприємні корективи навіть у шкільне життя дітей. Через впровадження дистанційного навчання виникла гостра потреба у покупці нового та сучасного смартфона. Телефон уже придбали, але радості моєму сину він так і не додав. Йому вже набридло отримувати знання через телефон, і він мріє, щоб найшвидше піти до школи, щоб побачити своїх друзів, товаришів та вчителів.

Ігор: – Сьогодні матусь і татусів турбує не стільки вартість шкільного одягу, взуття та канцелярських виробів, скільки відновлення повноцінного навчального процесу. Принаймні себе можу віднести до цієї категорії батьків. Дистанційна форма навчання малоефективна і непродуктивна, ще й набридла абсолютно всім. Тому дуже сподіваюся, що з вересня навчальні заклади Лебедина запрацююють у штатному звичному режимі. А наші діти відчують себе щасливими, здоровими і радісними.

Як бачимо, питання придбання своєрідного «шкільного кошика» турбує всіх тих, хто має у родині школярів чи студентів. І насамперед всі хочуть вкластися в певний бюджет, аби не остаточно «розоритися» перед початком навчального року. Сподіваємося, що передвересневі закупи якнайменше травмують наші із вами гаманці, а дітлахи лишаться задоволені отриманими обновками та – що найголовніше – із чудовим настроєм восени нарешті повернуться за парти.

Громаду «слухала» Олена ВЄЧКАНОВА

Поділіться
[uptolike]