Гриби – небезпечна смакота

Літо та осінь – чудові пори року, які приносять нам чимало дарунків природи. Один з них — це гриби. Україна належить до переліку країн, де вживання грибів є традиційним. У будь-якому вигляді вони урізноманітнюють меню здорової людини. Водночас наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних у вашій страві може спричинити отруєння.

У 2021 році в Україні зареєстрували 126 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 189 людей, з них 32 дитини. Унаслідок отруєнь померли 21 дорослий і 5 дітей.

Перший випадок отруєння у Сумській області цьогоріч зареєстровано на Тростянеччині. Там, за інформацією місцевого підрозділу Держпродспоживслужби, постраждалий вживав дикорослі гриби, схожі на підберезовики, та варені гриби, схожі на «польські». Лише своєчасна медична допомога врятувала йому життя.

Серед основних причин отруєнь грибами фахівці виділяють:

• відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів;

• хибні думки та забобони щодо визначення отруйності грибів;

• недбалість при збиранні та заготівлі, неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею і продажем (незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем).

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:

1. Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині.

2. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

3. Якщо ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:

• ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;

• остерігайтеся пластинчатих грибів;

• не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу автодоріг чи на радіаційно забруднених територіях;

• під час посухи гриби краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини;

• уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;

• не вживайте сирих грибів;

• відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин;

• готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;

• гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.

Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулі або срібної ложки — вони помилкові.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі), негайно викликайте «швидку допомогу»! Ніякого самолікування!

Втім навіть такі страшні застороги не надто впливають на бажання зайнятися «тихим» полюванням, як і досі чинна заборона відвідування лісових масивів у Сумській області. Адже окрім отруйних грибів нині у лісі можна натрапити й на вибухонебезпечний предмет. Зокрема, нещодавно поліція Чернігівщини повідомляла, що під час збору грибів у місцевих лісах жінка підірвалася на розтяжці. Патрульні, які надавали допомогу пораненій любительці грибів, розповіли, що жінка зачепила вибухову пастку, встановлену російськими військовими під час окупації частини області.

За інформацією Лебединського відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Сумського управління ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області

Створення цього матеріалу профінансоване передплатниками друкованої версії «Життя Лебединщини»

Поділіться
[uptolike]