Греби звідси… і до кінця

Лебединський благоустрій

Коли приходить довгоочікувана весна, а привітне сонечко яскравіше освітлює наші вулиці та сквери, одразу стають помітними «срачі», яких ми не бачили взимку через сніг. Звісно, багато людей беруть до рук мітли-лопати-граблі і починають «причісувати» прибудинкову територію, город чи просто наводити лад на подвір’ї. Щороку на загальний благоустрій наших населених пунктів витрачаються мільйони бюджетних коштів. Але ж чому ми постійно наштовхуємося на стихійні смітники, відсутність дорожньої розмітки та інші недоречності? У сьогоднішній «Темі дня» спробуємо пояснити деякі нюанси благоустрою, зокрема на Лебединщині.

Начебто нічого складного та незрозумілого й немає у благоустрої. Часто за станом доріг, роботою вуличного освітлення, озелененням та чистотою населеного пункту визначають оцінку діяльності місцевої влади. Хоча це й не зовсім правильно, точніше, не тільки це є показниками ефективності діяльності влади.

Що ж таке благоустрій і що розуміється під цим поняттям? Це не щось одноразове, безсистемне, на кшталт «копай глибше, кидай подалі». Це – цілий комплекс заходів, що включає в себе проведення робіт з інженерної підготовки, облаштування вулиць, доріг, проїздів, розчищення, озеленення та влаштування елементів дизайну. Загалом вони проводяться, аби створити сприятливе для людини довкілля.

До об’єктів благоустрою належать території підприємств, установ, організацій, будівель, споруд інженерного захисту, прибудинкові території. Детальніше зупинимося на ще одному виді цих об’єктів – територіях загального користування. Це – парки, сквери, майдани, площі, вулиці, дороги, велодоріжки, дитячі та спортивні майданчики, пам’ятки культурної та історичної спадщини, пляжі, кладовища та інше. Варто знати, що місцева влада забезпечує благоустрій не на всіх об’єктах. Так, підприємства, установи та організації наводять лад на ділянках, які надані їм правом користування або власності. Благоустрій прибудинкової території багатоквартирного будинку здійснюється коштами власників житла та приміщень, отриманими як плата за надання послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкової території. Благоустроєм присадибних ділянок займаються їхні власники або користувачі.

Фінансуватися благоустрій може із бюджету, підприємствами,  небайдужими активістами і меценатами.

Усі ці моменти закріплені Законом України «Про благоустрій населених пунктів», прийнятим Верховною Радою України 6 вересня 2005 року. Вже  пізніше Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 27 листопада 2017 року видало Наказ №310 «Про затвердження Типових правил благоустрою території населеного пункту».

Сільськими стежками

Як же організована робота із благоустрою території населених пунктів на Лебединщині? У районі знаковою подією з підвищення рівня благоустрою є організація та проведення щорічної Всеукраїнської весняної акції «За чисте довкілля». Представники громади, влади, бізнесу, соціальної сфери та громадських організацій активно долучаються до наведення порядку у населених пунктах району. Участь у цих заходах беруть також трудові колективи підприємств, установ та організацій. Активні представники громадськості постійно прибирають території, ліквідовують стихійні сміттєзвалища, впорядковують кладовища і братські могили, висаджують дерева та кущі. Кошти на організацію та проведення робіт із благоустрою виділяються із бюджетів сільських рад.

«ЖЛ» вдалося поспілкуватися із очільниками декількох сільських рад щодо впорядкування територій. Рябушківський сільський голова Іван Шолудько розповів, що благоустроєм території сільської ради займаються працівники установ, організацій та підприємств, підприємці та жителі села, які перебувають на обліку в центрі зайнятості. За кошти сільського бюджету прибираються кладовища та меморіали, облаштовуються зупинки громадського транспорту. «Вже не перший рік користуємося послугами комунального підприємства, зареєстрованого у Ворожбі, яке збирає та вивозить сміття з території сільради. У минулому році на ці всі потреби використали понад 200 тисяч гривень, у 2020-у плануємо задіяти майже 110 тисяч гривень. Якщо виникне потреба, збільшимо фінансування», – зазначив очільник села.

Червленівський сільський голова Володимир Ященко погодився зі своїм колегою, але відзначив значну і активну співпрацю в організації робіт із благоустрою з місцевими підприємствами, зокрема товариствами «АГРОКРАЙ» і «ЛЕБЕДИНСЬКИЙ КОМПЛЕКС». Вони постійно надають техніку і персонал для збору та вивезення сміття, виділили кошти на часткове асфальтування дороги.

А у місті?

Ще 23 травня 2008 року депутати Лебединської міської ради п’ятого скликання на 24 сесії затвердили Правила благоустрою території міста Лебедина, а також розробили схему його санітарного стану. Головним виконавцем робіт у цій галузі є комунальне підприємство «Комбінат благоустрою». На його обслуговуванні – 119 кілометрів доріг, з них 40,5 кілометрів доріг із твердим покриттям, 2,4 км ливневої каналізації, 49,1 км мережі зовнішнього освітлення, парки, сквери з дитячими та спортивними майданчиками. Також це підприємство є балансоутримувачем 253 шахтних колодязів, шести кладовищ та міського сміттєзвалища.

Протягом останніх п’яти років видатки з міського бюджету на роботи з благоустрою міста склали: 2015 – 3,224 млн.грн., 2016 – 3,138 млн.грн., 2017 – 5,344 млн.грн., 2018 – 5,854 млн.грн., 2019 – 6,633 млн.грн. Слід зазначити, що левова частка коштів у минулому році була виділена на утримання вулично-дорожньої мережі – 3 620,955 тис.грн. та 1 050,454 тис.грн. – на захист зелених насаджень. У рамках Комплексної програми реформування і розвитку ЖКГ, енергозбереження та охорони навколишнього природного середовища м.Лебедина на 2020 рік на організацію благоустрою передбачено кошти в сумі 6,420 млн.грн.

Без сумніву, хотілося, щоб наш Лебедин був кращим, охайним та привабливим. За короткий час зробити місто зразковим неможливо, однак намагання місцевої влади  у цьому напрямку все ж помітні.

Але, не без… У №8 «ЖЛ» від 20 лютого 2020 року опублікований матеріал про покажчики назв вулиць, провулків, площ міста. І неозброєним оком можна було побачити, що не всі вони відповідають сьогоднішнім стандартам і вимогам. На деяких із цих вулиць проживають і керівники нашого міста. І міський голова, і його заступник з питань житлово-комунального господарства читають «ЖЛ» і, напевно, бачили ті світлини, «подивувалися» неточним назвам вулиць.

Із часу публікації минуло 50 днів. Здавалося б, достатній термін, щоб навести порядок із адресними покажчиками.

Принаймні, зняти відверто помилкові і ганебні зовнішньо. На жаль, усе залишилося, як і було. Хтось запитає, мовляв, що з того зміниться? Можливо, й нічого. Але, вимагаючи від лебединців дотримання правил благоустрою, міська влада й сама має демонструвати готовність до змін у цьому напрямку.

Аби побачити, як піклуються про благоустрій та добробут свого міста його жителі, власники магазинів та кіосків, керівники підприємств, установ та організацій, далеко ходити не треба. Достатньо тільки роззирнутися навколо. Приємно, коли господарі не чекають комунальників, які не завжди встигають прибирати насмічене нами. А ще – не шукають приводу перенести на потім догляд за власним подвір’ям, продемонструвавши свою вихованість.

Поділіться
[uptolike]