Голодування заради FM-радіо (повна версія)

становлення лебединського Фм-радіомовлення

Менше тижня тому Лебединщину сколихнула звістка про те, що жителька Лебедина оголосила голодування в приймальні міського голови Олександра Бакликова. Чесно кажучи, не пригадується, чи раніше взагалі траплялося щось подібне у нашому місті. Адже сам факт, що людина вдається до таких кардинальних дій, є чимось неймовірним та непередбачуваним, враховуючи, що це, насамперед, жінка.

Але про все по черзі, адже є, що розповідати.
Із 1998 року на Лебединщині працює районне радіомовлення «Світанок», а з січня 2008-го – міськрайонне, яке інформує про події, котрі відбуваються в місті та районі. Те, що кількість абонентів проводового радіо зменшується, не є таємницею навіть для необізнаних людей, але винен у цьому зовсім не колектив редакції радіо. Однак, як би там не було, на Лебединщині ще є бажаючі послухати місцеві новини, і найбільше серед них – одиноких та поважного віку людей. За допомогою радіоточки вони тримають зв’язок зі світом, адже не можуть дозволити собі нову «плазму» або доступ до Інтернету. Так і живуть, радіючи хоча б тому, що мають із чим провести старість.
Але час не стоїть на місці, і тому довелося розпочинати роботи із впровадження на Лебединщині FM-радіо, завдяки якому новини міста та району можна було б почути вдома, в автомобілі, на роботі чи навіть в лісі або на річці. Гадаємо, що на таку справу можна витратитися, адже вона того варта. За різними підрахунками, на його впровадження потрібні чималі кошти, і ціна питання може сягати аж 500 тисяч гривень. «Світанок» включився у боротьбу і цілком прогнозовано виграв конкурс на право мовлення. Але для початку необхідно було внести кошти за ліцензію в сумі 16588 гривень, що видається не такою вже й великою.
Районна влада вже встигла зробити свій внесок у розвиток радіомовлення у вигляді 100 тисяч гривень. Щоб мати кошти на оплату ліцензії, колектив редакції радіо звернувся з відповідним проханням до міського голови Олександра Бакликова. Бо ж міська рада нарівні із районною владою була і залишається співзасновником міськрайонного радіомовлення.
Як зазначила в.о. головного редактора «Світанку» Наталія Панченко, міський голова відповів, що останнім часом не задоволений роботою радіо, тому не вбачає за потрібне витрачати гроші на його роботу.
Через декілька днів подібне звернення отримала постійна депутатська комісія з питань охорони здоров’я, молоді, освіти, культури, соціального захисту населення та засобів масової інформації міської ради. На своєму засіданні присутні депутати запропонували внести зміни до відповідних програм і віднайти можливість у найкоротший час заплатити ці кошти. Проголосувавши, депутати були впевнені, що вже найближчої п’ятниці, 17 травня, до позачергової сесії гроші знайдуться. Але яким же було здивування, коли проект цього рішення взагалі не винесли на розгляд.
Міський голова на сесії пояснив, що не бачить сенсу у збільшенні фінансування, тому що із 46 тис. грн., передбачених Програмою висвітлення, редакція «Світанку» використала тільки близько 6 тис. грн. Також він закликав журналістів працювати над висвітленням діяльності міської ради і таким чином заробляти необхідні кошти.
Присутня на сесії Наталія Панченко на знак протесту до дій міського голови та його оточення оголосила голодування під кабінетом очільника Лебедина, вийшла із сесійної зали та попрямувала до приймальні міської ради.
Цього ж дня надвечір міський голова Олександр Бакликов викликав наряд поліції, аби Наталія Панченко залишила приміщення міської ради. І лише після вмовлянь патрульних та начальника місцевої поліції Олега Цурікова проте­стувальниця покинула адмінбудівлю.
Наступного дня вона зустрілася із заступником голови Сумської облдерж­адміністрації Іриною Купрейчик, яка пообіцяла винести це питання на розгляд керівництва області, що й було зроблено на апаратній нараді облдержадміністрації в понеділок, 20 травня.
Але Наталія Панченко продовжила голодування, незважаючи на те, що міський голова поїхав на навчання, переклавши свої обов’язки на секретаря міської ради Оксану Древаль.
Своє голодування Наталія Іванівна припинила лише після спілкування з головою Лебединської райдержадміністрації Віктором Химичем, який запевнив її, що районна влада не тільки продовжуватиме підтримувати редакцію радіо, а й сприятиме якнайшвидшому вирішенню питання із впровадження FM-радіо на Лебединщині.
На сьогодні міськрайонне радіомовлення працює в штатному режимі і паралельно збирає підписи на підтримку впровадження FM-мовлення в Лебедині. Хоча, як нам стало відомо, не всі лебединці готові поставити свій підпис під зверненням, адже, за їхніми словами, вони бояться негативної реакції з боку міського голови.
Як далі розвиватимуться події, пов’язані із роботою проводового радіо, так і з впровадженням FM-мовлення на Лебединщині, сподіваємося дізнатися найближчим часом. Насамкінець зауважимо єдине: чи ж потрібні такі поневіряння людині, жінці, журналісту, щоб лебединські новини лунали звідусіль?

Поділіться
[uptolike]