COVID-19: на Лебединщині виявили ще 25 хворих

у Лебедині випадок коронавірусу

За інформацією Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб, за минулу добу, 19 жовтня, у Лебединській громаді дослідженнями підтверджено 25 випадків захворювання на COVID-19. Усі випадки – серед жителів м.Лебедина.

Із початку пандемії загальна кількість виявлених випадків сягнула 3069: у місті – 2349, у селах громади – 720.

За цей час одужали 2752 лебединці, продовжують хворіти 195 містян і 65 жителів сіл громади. Летальність від коронавірусних ускладнень теж змінюється не на краще – нині зареєстровано 57 летальних випадків.

Скільки вакцинованих?

Із початку вакцинальної кампанії станом на 15.10.2021 року у пункті вакцинації КНП «Лебединська лікарня ім.К.О.Зільберника» щеплення від COVID-19 отримали 5725 осіб, із них повна імунізація у 4981 особи, одне щеплення у 744 осіб. Вакцинація працівників Лебединської лікарні становить 99%.

Наразі у громаді працюють пункт щеплення у КНП «Лебединська лікарня ім.К.О.Зільберника», кабінети щеплень у АЗПСМ с.Штепівки і АЗПСМ с.Будилки щодня (понеділок – п’ятниця), окрім вихідних, з 8:00 до 14:00.

Із 11.10.2021 року у приміщенні «Укрпошти» за адресою: м.Лебедин, вул.Кобижча, 139 щовівторка, із 10:00 до 12:00 працює виїзна вакцинальна бригада.

Щоб зробити щеплення, необхідно попередньо записатись у свого сімейного лікаря у найближчому пункті щеплення або телефонами: (05445) 2-14-11, (05445) 2-16-88, 099-283-60-99.

Завідувач Лебединського відділення ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ України» Василь БРАГА про трагічні наслідки недотримання протиепідемічного режиму:

– За минулий тиждень, із 11 до 18 жовтня, у Лебединській МТГ підтверджено понад 100 хворих на COVID-19, в тому числі за 13.10 – 50, за 16.10 – 16 і за 17.10 – 44 хворих.

За цей же тиждень від коронавірусної хвороби померли 6 жителів нашої громади, в тому числі четверо – в Лебединській лікарні. Такі трагічні наслідки мутованого штаму «Дельта». Ковідне відділення місцевої лікарні на 40 ліжок повністю заповнене хворими на СOVID-19. Станом на 18 жовтня по Лебединській громаді зареєстровано 235 активних хворих, у тому числі 13 – діти до 17 років.

Як свідчить зведені дані Міністерства охорони здоров’я, станом на 19 жовтня у 5 регіонах України встановлені найсуворіші карантинні обмеження, у 15 регіонах – «помаранчевий» рівень епіднебезпеки, зокрема, і на Сумщині.

У області тривалий час перевищують визначені норми три індикаторні показники. Коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 на Сумщині сягнув нині 35,5% при пороговому значенні 20%. Рівень госпіталізацій перевищує порогове значення (60 випадків на 100 тис. населення) на понад 30 одиниць і складає 91,2. Водночас завантаженість ліжок, обладнаних киснем, складає 77,8% при пороговому значенні 65%.

За крок до червоної зони

Сумщина, фактично перебуває, за крок до червоної зони. На цьому неодноразово наголошували представники Головного управління Держпродспоживслужби у Сумській області, Департаменту освіти і науки та управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації. Якщо ж на території області буде встановлено «червоний» рівень епіднебезпеки, жителі Сумщини змушені будуть дотримуватися додаткових обмежень. 

Насамперед, у «червоній» зоні заборонено:

– роботу закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос;

– роботу ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо;

– роботу закладів освіти (в тому числі й позашкільних закладів), окрім дитячих садків і початкових класів шкіл;

– роботу непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів;

– проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів;

– роботу закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки;

– планову госпіталізацію в закладах охорони здоров’я.

Дозволено:

– роботу банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на червоному рівні не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил;

– роботу дошкільних закладів;

– роботу закладів початкової освіти;

– роботу спеціальних закладів освіти;

– госпіталізація в заклади охорони здоров’я пацієнтів у невідкладних станах, у випадках, коли відтермінування госпіталізації несе загрозу для життя і здоров’я;

– амбулаторний прийом пацієнтів у закладах охорони здоров’я.

Важливо! Обмеження «червоної зони» не діятимуть у випадках, якщо 100% співробітників (організаторів) та відвідувачів (учасників) вказаних закладів (заходів) будуть повністю імунізовані та матимуть зелений COVID-сертифікат або негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, які проведені не більш як за 72 години до здійснення заходу, або довідки від лікаря, що перехворіли.

Також можуть працювати ті заклади освіти, де на 100% щеплено працівників закладу і це підтверджено документально: сертифікатом про повну вакцинацію. Але ці заклади мають працювати з дотриманням усіх протиепідемічних норм.

Створення цього матеріалу профінансоване передплатниками друкованої версії «Життя Лебединщини»

Поділіться
[uptolike]