Чи вакцинуються лебединці?

У нашій державі повним ходом проходить вакцинація населення і відомо, що дехто це робить добровільно, а  декого змушують до цього. Лебединці обговорюють вакцинацію чи не на кожному кроці. І це свідчить, що вони не повністю обізнані у дієвості та ефективності щеплення. ЗМІ на повний голос заявляють про обов’язкове вакцинування, адже це єдиний шлях побороти недугу.

Незважаючи на те, що не всі готові публічно висловитися про власне бажання отримати щеплення, «ЖЛ» вирішила звернутися з цього приводу до лебединців. На щастя, вони погодилися поспілкуватися.

Наталія (38 років): – Ще не вакцинувалися і щось немає бажання, тим більше, що вакцина не захищає від коронавірусу. У різних джерелах читала, що, дякуючи вакцині, просто можеш легше перенести захворювання, не більше.

Анатолій (37 років): – Я не вакцинувався і поки що не збираюся цього робити. Наскільки я знаю, у нас демократична держава і я маю право вирішувати те, що стосується мене особисто. Я до цих пір не впевнений у дієвості запропонованих нам вакцин. Хто і на кому їх перевіряв, чи є доказ їх ефективності? Я не хочу зашкодити своєму організму, приймаючи щось незрозуміле і неперевірене. А ще у мене немає впевненості, що вакцина допоможе, адже вже є непоодинокі випадки, коли після щеплень люди помирали. Такої ж думки дотримується і наша родина.

Наталія (57 років): – Наша родина рік тому зазнала тяжкої втрати від COVID. І щойно вакцини з’явилися у вільному доступі ми вакцинувалися. Нехай Господь береже усіх. А особливо малих діток, які не проходять вакцинацію. Я, по суті, й не чекала. Щойно сімейний лікар зателефонував, відразу погодилася. Зробила щеплення ще 1 червня вакциною  «Coronavac».

Катерина (29 років): – Ми з чоловіком вакцинувалися ще влітку. На черзі батьки. Особливих побічних реакцій не було, тільки болів м’яз у місці щеплення.

В’ячеслав (66 років): – Не вакцинувався і не збираюсь, бо існуючі вакцини не захищають, а мають побічні дії, особливо тим, кому за 60. А вакцинуватись чи ні, я вважаю, це справа особиста, за винятком осіб групи ризику та обслуговування населення. А якщо влада захоче ввести обмеження для невакцинованих, то це буде суперечити Конституції України, і буде те, що у Франції… А ще мені відомо, що винахідник вакцини «Pfizer» Альберт Бурла не зміг виїхати за кордон, бо не мав щеплення.

Наталія (40 років): – Вакцинувалась, отримала сертифікат, сподіваюсь, ця процедура захистить і полегшить протікання хвороби, дозволить уникнути тестів при перетині кордону.

Ольга (57 років): – Питання вакцинації обговорювалось у родині. Її члени, які мають відношення до медичної галузі, зобов’язали вакцинуватися. 29 квітня та 23 липня пройшли вакцинацію разом із мамою, якій, до речі,77 років. Мама перенесла вакцину нормально. При першій дозі я мала побічні ефекти: температура досягала 38, ломота по тілу. Але все це пережили протягом однієї доби. При другій – було значно легше. Чи захистить вакцина? А ніхто не знає точної відповіді на питання. Сподіваюсь, що хоча б полегшить симптоми та перебіг хвороби. Вакцина була виробництва компанії «AstraZeneca». Чекали саме на цю вакцину, адже один із членів родини працює медичним представником уже більше 15 років від цієї фармкомпанії, тому ми їй довіряємо. Сертифікат отримаємо найближчими днями, коли звернемося до сімейного лікаря.

Алла (39 років): – Не вакцинувалась. Із МОЗівських джерел відомо, що вакцина не попереджає захворювання, а повинна лише полегшувати його перебіг. Тому особисто для себе не бачу сенсу. Я краще імунітет свій покращуватиму, адже в кінцевому результаті лише від нього залежить моє життя. І важкість перебігу захворювання теж залежить від імунітету. До речі, в минулому столітті використовувався принцип каральної психіатрії та каральної гінекології. Сумно, але зараз використовується принцип каральної вакцинації. Хочеш-не хочеш, але тебе змусять.

Олександр (63 роки): – Вакцинований двічі, причому добровільно, ніхто не примушував. Вакцина «AstraZeneca».

Любов (53 роки): – А приклад Ізраїля, про який нам говорили і ставили у приклад, бо стовідсотково пройшла вакцинацію. Нині маємо в Ізраїлі хвилю захворюваності і летальні випадки. Ми ж вакцинуємось, а наразі новий штам. Зрозуміло, що зроблені вакцини від нього не врятують. ТАК?

Наталія (41 рік): – Вакцинована двічі і маю відповідний сертифікат. Щеплення робила і не боялася наслідків. Мене не примушували, це було свідоме рішення. Перед вакцинуванням попросила медичного працівника показати вакцину і зробила фото.

Лілія (44 роки): – Так, я вакцинувалася. Не скажу, що з радістю це зробила, довгенько розмірковувала, а  потім вже й вибору не було. Я працівник освіти, працюю з малими дітьми, тому зобов’язана дбати про свою безпеку та інших. Вакцинувалася «Coronavac», перенесла майже непомітно, трішки відчувала слабкість та пекло місце уколу. Звичайно хотілося, щоб ця вакцинація уберегла від такої страшної хвороби. В нашому закладі ще немає 80 відсотків вакцинованих, але ж якщо буде помаранчева зона, то тільки ВАКЦИНУВАТИСЯ! Бо безоплатно сидіти вдома нема за ким.

Як бачите, думки лебединців розійшлися, напевно, через  вкрай малу поінформованість про переваги чи недоліки вакцинації. Життя триває і час без сумніву розсудить, хто був правий, а хто помилявся. Головне, зберігати спокій, звертатися до лікарів, коли почуваєтеся зле, та слідкувати за своїм здоров’ям. Хотілося б роки прожити веселим, радісним і обов’язково, здоровим. Будьте здорові!

Ігор КОЛЄСНІКОВ

Поділіться
[uptolike]