ЛЕБЕДИНЩИНА. Живе собі таке село…

Гора, на якій знаходиться одне з мальовничих сіл Лебединщини – Гудимівка, за своєю висотою може порівнятися тільки зі знаменитою Михайлівською. Поступається вона своїм «зростом» лише на якихось 10 метрів. Для нашого зовсім не гірського краю 151 метр над рівнем моря – це щось неймовірне. Навіть проектувальники, які у 60-х роках минулого століття планували побудувати телевізійну вежу на Сумщині, тримали за варіант якраз Гудимівську гору. Але безпосередня близькість військового аеродрому зробила свою справу, і знаменита телевежа з’явилася у Білопіллі.

Але і без цього слава про скромну Гудимівку давно ширилася Україною. Найперше – про її видатних жителів; ще від 1732 року, як тільки з’явилися перші відомості про це село. Тоді, звісно, це був хутір із одним лише дворищем і трьома жителями, котрий мав назву Гудимівщина. За далеким повір’ям, це наймення пішло від прізвища козака Гудими, який жив у цих краях.

Першим знаним уродженцем Гудимівки став знаменитий і поважний Яків Кучеров – громадський діяч, член Державної Ради Російської Імперії, який із 1868 по 1907 роки керував Лебединським повітовим земством. Зродилися у свій час на гудимівській землі скульпторка Юлія Бразоль-Леонтьєва та Герой Соціалістичної Праці Семен Руденко. Була якось у Гудимівці і власна сільська рада, якій підпорядковувалися Вершини, Груньки, Забуги, Іщенки, Корчани, Радчуки, Топчії, Тригуби, Черемухівка, Ляшки та Калюжне.
Нині ж у цьому невеличкому селі всього 87 жителів, які займаються власними справами, впорядковують господарство, працюють і виховують діток, котрі навчаються у місцевій школі, побудованій ще у 1900 році Яковом Кучеровим.

За давньою традицією, на величне Успіння Пресвятої Богородиці Гудимівка відзначає День села. Саме тоді сільчани разом із тими, хто свого часу тут народився і виріс, влаштовують своє незабутнє родинне свято.
Відгукнувшись на запрошення місцевого жителя, активного та невтомного Михайла Герасименка, побували на урочистостях і кореспонденти «ЖЛ».
Одразу по обіді місцеві жителі та гості почали збиратися біля будівлі колишнього шкільного інтернату, яку свого часу придбав ще один шанований уродженець Гудимівки Борис Білковський. Нині він нині очолює фермерське господарство «Відродження» в селі Лантарівка сусіднього Охтирського району. Саме він є одним із організаторів та спонсорів святкування дня свого рідного села, постійно докладає зусиль, щоб Гудимівка розвивалася.

Цьогорічні урочистості розпочалися у невеликій місцевій церкві Успіння Пресвятої Богородиці, де службу провів давній друг гудимівської громади – настоятель Воскресенської церкви міста Лебедина, отець Лаврентій.
А далі святкування продовжилися яскравою концертною програмою, яку підготували учениці Гудимівського НВК Юлія Іщенко, Ірина Березова, Софія Пономарьова та майбутня першокласниця 6-річна Влада Павлюк. Згодом на сцену виходили всі бажаючі, які піснею чи добрим словом хотіли поздоровити своє рідне село. Серед них була і почесна гостя свята, дирекор ПрАТ «Лебідь» та керуюча відділенням ТОВ «Агро-край» із с.Будилка Наталія Березова, яка привітала гудимівчан із Днем села і презентувала солодкі подарунки юним учасницям концертної програми.

А потім, за святковим столом, усі присутні спробували запашний коровай та різноманітні страви, приготовані вправними завзятими кухарями. Щасливими і задоволеними поверталися до рідних домівок жителі Гудимівки з надією, що в їхньому селі завжди вируватиме життя і лунатиме дитячий сміх.
Разом з гудимівцями святкували Ігор КОЛЄСНІКОВ та Олег КАСЬЯНОВ

Поділіться
[uptolike]