100 років на охороні природи

Чимало чоловіків віддає перевагу мисливству і рибальству. У вільний від роботи час або вихідними багато лебединців беруть до рук вудку або рушницю і вирушають на ставок чи до лісу. Задоволення від цього – неймовірне! Що може бути кращим за ті щасливі миттєвості, коли нарешті вполював дичину або ж виловив рибинку. Вудка чи рушниця часто стають найкращими друзями, завжди в повазі, чистоті та повному порядку. Бо ж коли настає готовність №1, тоді щось лаштувати ніколи. Усе це задоволення тільки на законних умовах і в той час, коли є на це дозвіл. На жаль, нерідко трапляються і браконьєрські штучки, що варварськими методами гублять природу та знищують її тваринний світ.

Сьогодні мова про тих, хто охороняє, відтворює, зберігає та раціонально використовує державний мисливський фонд у наданих для користування мисливських угіддях. А водночас захищає спільні інтереси, організовує і проводить любительське та спортивне полювання. І ще активно займається стендовим спортом. І не тільки.

Мова про Українське товариство мисливців та рибалок, яке найближчої суботи відзначить свій поважний 100-річний ювілей. За свою 100-річну історію Лебединська районна організація УТМР зробила значний внесок у розвиток мисливсько-рибальського господарства, довела свою життєдіяльність і право бути в перших рядах охоронців природи, примножувачів мисливської фауни України.

Такі завдання ставилися ще 10 липня 1921 року у Харкові на першому Всеукраїнському з’їзді мисливців та рибалок. Через 7 років у Лебедині відбулася Перша конференція Спілки мисливців і риболовів. Вже тоді члени товариства займалися не тільки збереженням та охороною природного середовища. Ще напередодні Другої Світової війни на Лебединщині дуже часто проводили різноманітні спортивні змагання, головним гаслом яких було: «На оборону країни дати найкращого стрільця і розвідника». В мирних умовах члени товариства навчалися тримати зброю в руках, а потім йшли захищати рідну Батьківщину. Та і сьогодні багато лебединських мисливців охороняють кордони держави на Донбасі.

Загальна площа мисливських угідь Сумщини складає 2045,2 тис. га, з яких Лебединщині належить 84,5 тис. га. А це величезна територія, наповнена різноманітними видами тваринного світу України. Нині ведеться ретельний підрахунок усіх лісових та польових мешканців Лебединщини. Лише парнокопитних налічується 363 голови. Найбільше косуль – 260,  67 кабанів, 20 лосів та 16 благородних оленів. Хутрових нараховується аж 6530 штук, серед яких найбільше ондатр – 3350, 1560 зайців-русаків, 773 бобри, 239 куниць,152 борсуки, 132 видри, 120 білок, 78 єнотовидних собак, 70 лисиць, 50 горностаїв і лише 6 вовків. Але найбільше на Лебединщині проживає пернатих, аж 38132 штуки. І все це господарство треба нагодувати та доглянути, адже навіть влітку не кожна тварина у переважній кількості хвойних лісів Лебединщини зможе знайти собі корм. На допомогу завжди приходять члени товариства, яких нараховується  понад 500 чоловік. Що цікаво, серед них навіть є 14-річні юнаки, які змалечку вчаться охороняти та зберігати тваринний світ свого краю. В особливій повазі лебединські мисливці-довгожителі, деяким з них вже понад 80 років, а їхній стаж перебування в УТМР нараховує 60 і більше років. Чи не всі члени товариства власними силами заготовляють корм для тварин, а потім розвозять його по лісах і полях.

Активними помічниками товариства, а також багаторічними членами організації є Віталій Шапошник, Анатолій Троян, Сергій Лук’яненко, Олександр Білокобильський, Олександр Скварча, Олександр Хрін, Микола Горбась, Віталій Баранов, Павло Показанець, Михайло Горкун, Олександр Нікулін, Анатолій Москаленко, Борис Білодід, Анатолій Калініченко. Саме при Анатолію Калініченку, який керував  районною організацією з 1980 до 1996 року, УТМР досягла величезних успіхів. Після нього керували організацією Анатолій Марченко (1996-1997), Петро Сільченко (1997-1998), Сергій Гайковий (1998-2000), Анатолій Колесник (2000-2012). Нині кермо організації у руках Сергя Петренка, який уже 35 років є членом Товариства, а з березня 2012 року очолює Лебединську районну організацію УТМР. При нинішньому керівнику лебединські мисливці і рибалки теж досягли помітних успіхів. Нині вони очолюють рейтинг 18 районних організацій області по всіх показниках. Так, протягом минулого року було складено 12 протоколів за незаконне полювання, а за перше півріччя цього року подібних протоколів уже 14. Нещодавно на обласному мисливському фестивалі «Зорі мисливства», який пройшов 27 червня в Хотіні, лебединці зайняли почесне ІІ місце.

Нині колектив районної організації УТМР продовжує активну роботу з охорони та збереження тваринного світу Лебединщини, де активними та дієвими є єгері Володимир Васильченко, Віктор Стеценко, Сергій Мошенський, Олександр Петренко, Павло Хомишенко, Олексій Кайдаш, Микола Ятленко, інспектор відділу кадрів Інна Євдан, бухгалтер Наталія Петренко.

Тому не варто вірити тим, хто заявляє, що мисливці та рибалки Лебединщини тільки те й знають, що організовують полювання та зустрічі на природі. Вони постійно турбуються, щоб на нашій Лебединщині комфортно проживали різноманітні представники тваринного світу України.

«ЖЛ» щиро вітає великий колектив із славним та поважним 100-річним ювілеєм, зичить усіляких гараздів та бажає традиційні «Ні пуху, ні пера!».

Ігор КОЛЄСНІКОВ

Поділіться
[uptolike]