УКРАЇНА. Кабінетом Міністрів ухвалено нову редакцію правопису

Лебединці писатимуть слова за новим правописом

У середу, 22 травня, під час засідання Кабінету Міністрів України було затверджено нову редакцію правопису, підготовкою якого займалася робоча група Української національної комісії з питань правопису. Чимало оновлень враховують сучасні мовні явища (як, наприклад, фемінітиви) чи зміну закінчень деяких іменників при відмінюванні з -і на -и. Однак фахівці наголошують, що такі зміни швидше рекомендаційні, аніж обов’язкові.

У постанові уряду зазначено, що таке рішення ухвалено задля забезпечення конституційних положень про державний статус української мови та уніфікації вживання правописних норм. Перші офіційні новини щодо зміни правопису з’явилися ще у другому півріччі минулого року, а вже у жовтні 2018-го комісією було підготовано його попередній проект.

Нові мовні правила стануть дійсними після офіційного опублікування тексту документа. Поки ж можна ознайомитися із жовтневою редакцією правопису, що поширюється ЗМІ.

Найбільш резонансними змінами до правопису вважається затвердження фемінітивів (за допомогою суфіксів -к, -иц(я), -ин(я), -ес), а також можливість вживання літери «и» на початку слова (ирій, инший) і як закінчення у родовому відмінку (совісти, мужности).

Цікаво, що уряд ухвалив рішення щодо нового правопису напередодні першої сесії зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури, котра цьогоріч припала на 23 травня. Директор Інституту мовознавства імені Олександра Потебні НАНУ Богдан Ажнюк запевнив, що прийняті зміни аж ніяк не вплинуть на завдання для абітурієнтів і загалом на вступну кампанію 2019 року. Загалом науковець переконаний, що мине 3-5 років так званого адаптаційного періоду, перш ніж змінений правопис врешті стане повноцінною частиною підсумкового тестування.

Поділіться
[uptolike]