ЛЕБЕДИН. За тепло платитимемо не більше 1400 гривень

опалення Лебединських будинків

26 червня Кабмін підтримав ініціативу #ЧеснаПлатіжка. Проектом передбачено, що вартість опалення не може перевищувати 1400 грн./Гкал.

Питання комунальних тарифів важливе для всіх без винятку українців. У Лебедині населення майже не користується послугами централізованого теплопостачання. Єдиний будинок, у який тепло подається централізовано, – по вулиці Тараса Шевченка, 63 А.

Набагато більше користувачів центрального теплопостачання серед установ та організацій: школи, дитячі садочки, інші бюджетні організації.

Як зазначив очільник Мін’Юсту Павло Петренко (саме це відомство було розробником проекту – ред.), вартість тепла у різних областях України суттєво відрізняється. Все – через непрозорість формування тарифів на опалення та безвідповідальність чиновників на місцях, які опікуються ціноутворенням. І це при тому, що вартість газу для всіх однакова, ціни на тепло значно відрізняються і подекуди перевищують 2 тис. грн.

У Лебедині централізовано постачає тепло комунальне підприємство «Лебединтеплоенерго». На кінець опалювального сезону і до сьогодні на підприємстві діють такі тарифи:

  • 1959,15 грн./Гкал – для бюджетних установ та організацій;
  • 1959,56 грн./Гкал – для інших споживачів;
  • 1865,70 грн./Гкал – для населення.

Останній раз ці тарифи коригувалися у грудні 2019 року.

Додаток до рішення Тарифи на теплопостачання по м.Лебедин

Павло Петренко запевнив, що Кабмін має повне право вводити економічно обґрунтовану ціну, оскільки постачальники є місцевими монополіями. Таким чином, уряд виконає свою пряму функцію державного цінового регулювання і захисту прав споживачів.

Водночас Мін’Юст разом із системою безоплатної правової допомоги запускає інформаційну кампанію «Я маю право на чесну платіжку». Із її матеріалів можна дізнатися покрокові алгоритми дій, які допоможуть українцям захистити свої права споживача житлово-комунальних послуг. Насамперед, що робити у разі отримання нечесної платіжки і як домогтися перерахунку вартості опалення.

Поділіться
[uptolike]