ЛЕБЕДИН. Аналізи і тести для лебединців безкоштовні – оплачує служба здоров’я

Якщо ви підписали декларацію про обслуговування із лікарем первинної ланки, то маєте право на безоплатне проведення тестів і аналізів. На цьому вже вкотре наголошує Національна служба здоров’я України.

Так, абсолютно без будь-яких доплат або придбання витратних матеріалів пацієнт може пройти низку лабораторних діагностичних досліджень та швидких тестів. Серед них – загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, швидкий тест на вагітність, швидкий тест на тропонін, швидкий тест на ВІЛ, швидкий тест на вірусні гепатити.

Для цього у разі потреби проведення досліджень сімейний лікар має виписати направлення на аналіз і скерувати пацієнта до лабораторії, або ж до надавача цієї послуги, з яким заклад має відповідний договір про співпрацю. Це може бути і комунальна, і приватна лабораторія.

Ні рукавичок, ні спиртової серветки/вати/спирту, ні шприців, ні контейнерів для збору сечі пацієнт НЕ ПОВИНЕН приносити або оплачувати додатково. Їх наявність забезпечує заклад первинної медичної допомоги. Наприклад, якщо лікар вважає доцільним проведення лабораторних досліджень сечі, треба запитати в нього, де можна отримати спеціальний контейнер для збору сечі – у нього на прийомі, в кабінеті забору аналізів чи в лабораторії, що здійснить це дослідження за його направленням.

У разі необхідності проведення швидких тестів на віруси, вагітність, глюкозу крові та тропоніни їх можна пройти або безпосередньо на прийомі у лікаря, або в маніпуляційному кабінеті лікарні.

Кожен медичний заклад цей процес організовує по-своєму. Але незмінним залишається те, що всі витратні матеріали входять до вартості послуг ПМД, які оплачує за договором Національна служба здоров’я України закладу-партнеру.

Розраховувати на такий рівень обслуговування можуть і пацієнти Лебединської центральної районної лікарні.

– Дійсно, для проходження аналізів чи тестів із наведеного переліку за направленням лікарня первинної ланки нашим пацієнтам не потрібно купувати витратні матеріали, – підтвердив у телефонній розмові головний лікар ЦРЛ Владислав Шепіль.

Якщо від пацієнта вимагають кошти за проведення цих досліджень, він може зателефонувати до контакт-центру Національної служби здоров’я за коротким номером 1677.

Поділіться
[uptolike]